ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У жовтні експерти ІМІ зафіксували вісім злочинів проти свободи слова в Україні

08.11.2022, 13:01

У жовтні експерти ІМІ зафіксували вісім злочинів проти свободи слова в Україні. З них три вчинила Росія проти українських медіа і журналістів.

Серед російських злочинів – викрадення, знищення телевеж, а також затримання української журналістки Гульсум Халілової за російським запитом в межах Інтерполу у Стамбулі.

Водночас ІМІ зафіксував п’ять випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Це випадки перешкоджання, обмеження доступу журналістів до публічної інформації та кіберзлочини.

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.

Так, на початку жовтня у Комишувасі (Луганська область) російські війська знищили 150-метрову телевежу, яка забезпечувала потреби понад 200 тисяч жителів Луганської і Донецької областей. Телевежа поширювала український контент на 50 км, зокрема на Попасну, Лисичанськ та Сєвєродонецьк.

У тимчасово окупованому Старобільську бойовики угруповання "ЛНР" викрали Юлію Рибалку, яка раніше обіймала посаду прессекретарки ТОВ "Луганське енергетичне об’єднання". Її звинувачують у "переданні відомостей для наведення ракетних обстрілів Збройним силам України". Окупанти погрожують жінці ув’язненням строком 20 років.

В аеропорту Стамбула (Туреччина) правоохоронні органи затримали згідно з російським запитом у межах Інтерполу кримськотатарську журналістку, яка працює на телеканалі АТR, Гульсум Халілову. Журналістку звільнили та дозволили в'їхати на територію Туреччини. Нагадаємо, що 12 липня 2019 року підконтрольний Росії Київський районний суд Криму заочно обрав запобіжний захід у вигляді взяття під варту журналістці телеканалу ATR Гульсум Халіловій з моменту затримання її на території Росії або в разі екстрадиції Халілової в РФ. 1 серпня “Верховний суд” Криму залишив в силі рішення суду першої інстанції.

Кримське управління ФСБ Росії порушило кримінальну справу проти журналістки кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілової за статтею 208 Кримінального кодексу Росії (“Участь у збройному формуванні на території іноземної держави”).

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українських громадянах 

У жовтні ІМІ зафіксував п’ять випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Ці випадки стосувалися перешкоджання, обмеження доступу та кіберзлочини. Такі випадки зафіксовано у Києві, у Полтаві та Черкасах.

Так, на початку жовтня журналіст "Української правди" Михайло Ткач заявив про SMS-бомбінг та численні дзвінки після виходу 28 вересня його сюжету "Форсаж під час війни. Як мешканців столиці тероризують вуличними гонками".

Згодом він заявив про перешкоджання, оскільки 10 жовтня додому до водія його знімальної групи прийшли шестеро чоловіків та розпитували, чи працює він з Михайлом Ткачем та де розташовується офіс, де працює Ткач і розташовується “Українська правда”. А 13 жовтня Ткач повідомив, що його збило авто. Він додав, що "не схильний" пов‘язувати цей випадок із професійною діяльністю, але звернув увагу на певні деталі. "Сьогодні вранці на пішохідному переході мене збила машина. Нічого серйозного. Забої. Я не схильний пов‘язувати цей випадок із професійною діяльністю, але і водія ВАЗа, який натиснув на газ перед пішохідним і переді мною теж складно зрозуміти. Тому про всяк випадок фіксую це тут", – зауважив тоді він.

Випадки обмеження доступу до публічної інформації стосувалися у Полтаві та Черкасах. Так, Полтавська міська рада із запізненням надіслала відповідь на інформаційний запит журналістки онлайн-медіа “Фундамент” Надії Труш щодо виділеної з бюджету Полтавської громади суми на висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування, та не надала запитуваної інформації. В іншому випадку Департамент освіти Полтавської міськради із запізненням та тільки після звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини надав відповідь журналістці онлайн-медіа “Фундамент” Надії Труш про закупівлю канцелярських наборів першокласникам. 

У Черкасах журналіста видання “18000” Артура Чемириса, покликаючись на “таємницю слідства”, видалили із судового засідання, попри те що про проведення закритого засідання жодна зі сторін не заявляла.

Детальніше з моніторингом можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!