ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як квадратні метри у центрі Каховки заважають роздержавити місцеву газету

15.03.2017, 17:49

На Херсонщині, як і по всій країні, проходить процес роздержавлення комунальних ЗМІ. У першому етапі реформування державних та комунальних ЗМІ у Херсонській області, відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 23 листопада 2016 р. № 848, беруть участь 8 друкованих засобів інформації.

При цьому у зведеному реєстрі редакцій, що реформуються, міститься інформація про 27 комунальних та державних друкованих ЗМІ Херсонської області. Вони будуть включені у другий етап реформування.

Відповідно до повідомлень офіційних осіб, всі органи влади та місцевого самоврядування прийняли рішення про вихід зі складу засновників ЗМІ. Але, як з'ясувалося, Каховська районна рада так і не прийняла рішення про вихід зі складу засновників газети «Каховська зоря».

«Ми збираємо інформацію про хід реформ і вважали, що вже всі ради прийняли такі рішення, але помилялися. У цієї газети було три засновники: колектив, Каховська міська рада і Каховська районна рада. Міські депутати прийняли рішення про вихід, а районні ні. Тому ми і вважали, що процес там розпочато», - прокоментувала директор департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської облдержадміністрації Ольга Савенко.

Події навколо поки ще комунальної газети тим часом нагадують процес розлучення подружжя, під час якого не можуть поділити спільно нажите майно.

«Ми подали своїм співзасновникам ще у лютому 2016 року повідомлення, про те, що хочемо реформуватися у першому етапі. Відповіді надійшли на початку квітня», - розповіла редактор газети Жанна Кисельова.

У цій відповіді містилася вимога - зібрати раду співзасновників, і там вирішувати долю редакції. Колектив газети вбачав у цьому порушення Закону і наполягав на його виконанні.

З цього часу розпочалася боротьба редакції з засновниками (як виявилося, не за газету, а за нерухомість у центрі міста).

«З січня поточного року голова районної ради Т. Тертична та депутати районної ради за підтримки голови Каховської РДА Салтикова В.М. всіляко перешкоджають газеті розпочати процес реформування», - у листопаді 2016 року писала Жана Кисельова голові Херсонської ОДА Андрію Гордєєву у листі.

Редакторка зауважує, що останньою краплею, яка змусила відкрито звернутися до голови ОДА, став лист Зеленоподівської селищної ради за підписом сільського голови Г. Лобунька від 1 листопада на адресу голови Каховської райради Тетяни Тертичної. У листі сільський голова просив, у зв'язку зі створенням Зеленоподівської об'єднаної громади, розглянути питання стосовно виділення частки спільного майна комунальної газети «Каховська зоря» для передачі у власність громади.

«На сесію Каховської районної ради, яка відбулася 17 листопада, було винесено питання про її вихід із складу співзасновників. Але... через той лист, який, до речі, є порушенням всіх прав редакції та Закону Про роздержавлення, на президії районної ради, питання було знято з порядку денного», - зазначила у листі редакторка Жанна Кисельова.

Голова районної ради має свою версію подій, яка, щоправда, в ході бесіди трохи скорегувалася. На початку розмови головною проблемою, за словами Тетяни Тертичної, була не проведена інвентаризація. Але згодом виявилося, що будівля, в якій розміщується редакція, все ж таки важливіша для депутатів.

«Депутати районної ради не проти роздержавлення газети. На засіданнях постійних комісій депутати висловили думку, що голосування про вихід райради з засновників потрібно здійснювати після проведення інвентаризації, але редактор категорично відмовилась. Тому депутати не внесли це питання до порядку денного і воно не потрапило на сесію», - розповіла Тетяна Тертична.

Жанна Кисельова ж вважає, що проведення інвентаризації не потрібно, адже чергова завершилася менш ніж рік тому. Проводили її депутати Данило Репілевський та Олександр Бойко.

Депутат райради та за сумісництвом голова Каховської РДА Валерій Салтиков не приховує, що має види на частину приміщення.

«Каховська РДА не є засновником газети і ми не беремо участі у цьому процесі, - розповідає голова райдержадміністрації. - Я не приховую, що ми зацікавлені у цьому приміщенні у центрі міста. Це найкраще місце для розміщення ЦНАПу, і ми схильні вважати, що вдасться домовитись з редакцією газети».

Виявляється, що саме це приміщення, а не всі перелічені раніше підстави, стали каменем спотикання.

Про це, після низки запитань, каже і голова райради Тетяна Тертична. Головна претензія до газети - редакція орендує двоповерхову будівлю площею 311 кв.м, сплачуючи за це 1 гривню на рік.

«У них штат 7 чоловік, а займають вони два поверхи. При цьому є нормативи, які може перевірити прокуратура і буде порушення. Ми пропонуємо їм звільнити частину приміщень, але марно. У нас поряд є офіс приватної газети «Каховські новини», так їм вистачає 2 невеличких кабінетів для роботи. А в комунальній газеті у редактора кабінет більший ніж у мене і голови РДА разом», - бідкається голова райради. У редакції ж вважають, що мають повне право орендувати приміщення. Тим паче, що з 2007 року газета не отримує жодної копійки дотацій з бюджету і є повністю не тільки самоокупною, але і прибутковою. Де, зі слів редактора, працює 13 осіб, які оформлені згідно з чинним законодавством.

А поки точиться боротьба за приміщення, час плине. І може статися так, що газета «Каховська зоря», яка цього року відзначає своє сторіччя, залишиться останньою у складі засновників якої буде орган місцевого самоврядування.

3 травня 2016 року Національна спілка журналістів України оприлюднила прізвища посадовців, які протидіють виконанню Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

До «Ворогів реформування преси» НСЖУ віднесла, зокрема, голову Каховської районної ради Херсонської області Тетяну Тертичну та голову Каховської райдержадміністрації Валерія Салтикова, які перешкоджають реформуванню газети «Каховська зоря».

Текст: Сергій Нікітенко, регіональний представник ІМІ у Херсонській області, для сайту МОСТ

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

Liked the article?
Help us be even more cool!