ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фейки і проросійські наративи у соцмережах: як з цим під час війни борються на Львівщині

09.08.2022, 10:04
Мар'яна Сич

З початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну львівські медіа взагалі не публікували ані фейків, ані російських наративів. В той час зафіксовано випадки, коли неправдиву інформацію про регіон у своїх соцмережах публікували місцеві, загальноукраїнські політики і телеграм-канали. А от “русскій мір” найчастіше у заборонених соцмережах прославляли звичайні мешканці Львівщини.

Висадка російського десанту, удар по тунелю і фейкові вибухи

На третій день повномасштабного вторгнення, 26 лютого, міський голова Львова Андрій Садовий на свой сторінці у Facebook написав: 

“В районі Бродів о 9 ранку на 3 вертольотах висадився російський десант. Близько 60 людей. Наші війська дали відсіч. Зараз вони відступають в сторону лісу в район Лев’ятина. Збройні сили дають гідну відсіч окупанту! Тримаємо ситуацію на контролі”.

Схожі дописи опублікували чимало українських, місцевих політиків, громадських активістів. Наприклад, народний депутат Олексій Гончаренко написав:

“Російські десанти намагаються висадитися у Бродах на Львівщині. Три гелікоптери. Груз 200 вже готується виїхати до Росії. Російські солдати – краще здавайтеся ЗСУ, ви не уявляєте, що з вами зроблять місцеві жителі”.

Нардеп Ростислав Тістик зазначив: 

“3 гелікоптери окупаційного десанту у Бродах – йде бій. Тікають в ліс, 3 гелікоптери – 45 чоловік”.

Чи ось пост народної обраниці Софії Федини:

У Бродах, 100 км до Львова, висадився ворожий десант.100 чол. Броди, влаштуйте їм пекло!”

Інформація про начебто висадку окупаційного десанту швидко розійшлася соцмережами. Приміром, тільки ці дописи мають сотні і тисячі уподобань та поширень. Фейк спростували і СБУ у Львівській області (причому довелося писати навіть під самими дописами політиків), і голова Львівської ОВА Максим Козицький. А вранці того ж дня на своїй сторінці у соціальній мережі Бродівська міська рада попередила місцевих, що у небі працюватиме українська авіація.

Ввечері 1 червня радник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у своєму Telegram-каналі опублікував допис: “Русские ублюдки ударили крылатыми ракетами по Бескидсткому железнодорожному тунелю, что проходит через Карпаты в Львовской области”. Цю інформацію одразу підхопили інші телеграм-канали.

Так, в цей вечір, справді, ворог завдав ракетного удару по Львівщині, а саме по мосту і тунелю, але не Бескидському. Фейк Геращенка спростували голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишін і очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Сам ж Антон Геращенко свій пост відредагував – “крилатими ракетами вдарили по об’єктах залізничної інфраструктури, яка проходить через Карпати у Львівській області”.

А 13 липня телеграм канал “Новина І Україна І Війна” опублікував допис “Місцеві ЗМІ також повідомляти про вибухи на Черкащині та Львівщині. Чекаємо на офіційне підтвердження”.

Однак, замість підтвердження було спростування від очільника Львівської ОВА. В цей час була на Львівщині лише повітряна тривога. Та й повідомлень у львівських медіа про вибухи в області не було.

Можемо припустити, що політики і телеграм-канали не навмисне роблять шкоду, публікуючи фейки. Тут, скоріше, відіграє принцип – хто це зробить швидше. Однак така неперевірена інформація призводить до поширення паніки серед населення.

“Кремлівськи шанувальники”: вирок і підозри

На Львівщині вже оголосили перший вирок за російську пропаганду. 3 роки позбавлення волі отримав чоловік, який у березні-травні 2022 року у публічних дописах у забороненій соцмережі “Вконтакте” відкрито підтримував збройну агресію рф проти України. Він поширював матеріали із виправданням так званої “спецоперації” та заперечував злочинні дії окупантів.

Обвинувальні акти ще щодо 4 чоловіків правоохоронці передали до суду. Один із них ставив уподобайки проросійським дописам, які прославляють збройну агресію, містять заклики не чинити спротив росії, а також в особистому листуванні ще з 2014 року підтримував військові дії рф. Інші троє – друзі. Вони в “Однокласниках” поширювали агресивні заклики і вигадування про образ «бандерівців», виправдовували напад росії на Україну, поширювали вислови про прозахідних, проєвропейських українців, що формують у людей почуття озлобленості, відчуження і викликають національну ворожнечу або розбрат.

Ще троє осіб отримали підозри. Одна із жінок тривалий час поширювала матеріали, у яких відкрито виправдовувала та прославляла злочинні дії військових рф, дискредитувала ЗСУ та поширювала антиукраїнські дописи.  Інша поширювала  дописи успішного захоплення України російськими військами, зверталася до українців з проханням здавати позиції ЗСУ і таким чином “визволити” нашу країну від нацистів.

Серед тих, хто отримав підозру і “політичний експерт”, блогер Гліб Ляшенко. Спершу підозра була у державній зраді, а нещодавно  у пропаганді війни.  Як зазначають в СБУ у Львівській області, Ляшенко підтримував злочинні дії країни-агресора. А згодом таку інформаційну пропаганду вдало використовували російські медіа для виправдання злочинних дій рф щодо України.

Мар’яна Сич, регіональна представниця ІМІ у Львівській обаласті  

Liked the article?
Help us be even more cool!