ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа Миколаєва згадують жінок як експерток лише в 15,7% – дослідження ІМІ

Миколаївські медіа цитують жінок як експерток лише у 15,7% випадків. Трохи більше жінки згадуються в ЗМІ як героїні матеріалів – 21% загальної кількості згадок героїв та героїнь.

Такими є результати проведеного Інститутом масової інформації моніторингу онлайн-ЗМІ Миколаєва в лютому 2023 року. 

Аналізувалися новинні стрічки видань "Новини-N", "Кореблов.Інфо", "0512", "Центр журналістських розслідувань Nikcenter" та "Свідок.Інфо". Метою дослідження було виявити стан з дотриманням гендерного балансу в онлайн-медіа Миколаївської області. Загалом проаналізовано 250 публікацій (по 50 у новинній стрічці кожного медіа), опублікованих починаючи із 6 лютого, де були герої(ні) та експерт(к)и.

Так, жінки виступили експертками у 21 випадку (15,7% загальної кількості експертів та екcперток). Найбільше матеріалів з посиланням на експерток опублікувало видання "Свідок.Інфо" (вісім згадок), найменше – сайт "Корабелов.Інфо" (лише одне посилання на експертку). Загалом у медіа Миколаєва процитовано 134 експерти та експертки. Найбільше на експертів у своїх публікаціях посилається сайт "Новини-N" – 29 згадок, найменше  "Свідок.Інфо", де експерти присутні в 19 випадках.

Миколаївські медіа не завжди використовують фемінітиви у своїх публікаціях. Зокрема, видання "Nikcenter", посилаючись на Наталю Гуменюк у своїх публікаціях, називає її "керівником" пресцентру оперативного командування "Південь", не використовуючи водночас фемінітив "керівниця". Видання "0512", згадуючи очільницю міністерства в справах ветеранів Юлію Лапутіну, називає її "міністр", а не "міністерка".

Найбільша кількість новин у миколаївських медіа стосувалася теми війни та бойових дій у повномасштабній війні в Україні (загалом 72 публікації або 28%). У новинах на цю тематику жінки виступали експертками лише 11 разів  (32% загальної кількості згадок у матеріалах з експертами та експертками на цю тематику). Водночас жінки не виступали героїнями матеріалів на тему війни в медіа Миколаєва. 

Найчастіше експерткою в публікаціях на воєнну тематику в миколаївських медіа була речниця об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. Вона коментувала ситуацію на тимчасово окупованій території Кінбурнської коси, на Херсонщині та пояснювала, чому росіяни продовжують обстрілювати Миколаївську область.

Жінки стали експертками у 36% загальної кількості згадок у новинах на тему економіки та бізнесу – це чотири матеріали, які опублікувало видання "Свідок.Інфо". Зокрема, експертками в таких матеріалах стали речниця Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) в Україні Вікторія Михальчук, голова комісії з питань агрополітики Миколаївської облради Надія Іванова, заступниця голови Миколаївської філії Національного екологічного центру України Інна Тимченко. Новини стосувалися фінансової допомоги аграріям, проєкту будівництва Ташлицької електростанції та зернової угоди.

Чотири рази (або у 21,1% згадок) жінки були експертками в новинах на соціальну тематику: публікація сайту "Свідок.Інфо" про курси з безпеки та арттерапії для активістів, де експерткою виступила керівниця проєкту Анна Ганжул, матеріал на сайті "0512" з посиланням на очільницю міністерства в справах ветеранів щодо створення інституту менторства для ветеранів, також новина 0512 про забезпечення громад Миколаївської області генераторами, де експерткою виступила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва, і матеріал сайту "Nikcenter" про ситуацію з розмінуванням ОТГ на Херсонщині з посиланням на Ганну Шостак-Кучмяк, очільницю Високопільської громади.

Жінки не ставали експертками в новинах на теми криміналу, надзвичайних подій чи ДТП, а також волонтерства, спорту, міжнародних новинах. 

У 33,3% випадків згадок експертів та експерток на соціальну тематику жінки виступали в ролі героїнь – це п'ять згадок. Наприклад, сайт "Корабелов.Інфо" опублікував матеріал, де героїнею є жителька Миколаєва Наталія Ішмуракт, у будинку якої під приводом витоку відімкнули газ. 

У новинах про культуру жінки як героїні згадуються в дев'яти випадках (69% загальної кількості героїв у новинах на цю тематику). У матеріалі видання "Свідок інфо" "Натхненні коханням": у Миколаєві відкрилася виставка робіт учнів і викладачів дитячої художньої школи" розповідається про роботи семи майстринь, які представили свої роботи на виставці до Дня святого Валентина.

Жінки жодного разу не згадувалися як героїні в новинах миколаївських медіа, що стосувалися сфери освіти. Експертів та експерток у публікаціях на тему освіти також було небагато – всього одна експертка та один експерт.

Також за період моніторингу не зафіксовано жодних новин на теми корупції (антикорупції) і медицини.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Liked the article?
Help us be even more cool!