ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свобода слова в Миколаєві: апаратні наради в міського голови тепер відкриті, але за графіком

Загалом ситуацію зі свободою слова в Миколаївській області можна схарактеризувати як непогану. Протягом останніх кількох місяців у регіоні не зафіксовано жодного факту порушення свободи слова, з початку року таких фактів було два, згідно з проведеним ІМІ дослідженням "Барометр свободи слова".

У серпні основною темою, що стосувалася свободи слова, стало рішення мера Миколаєва знову "відкрити" для журналістів апаратні наради, проте не всі, а раз на місяць.

Місяць тому, 30 липня, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич анонсував, що тепер раз на місяць представники ЗМІ та громадськості зможуть бути присутніми на апаратних нарадах, які він проводить з підлеглими щотижня. За його словами, апаратні наради стали "закритими" для ЗМІ через пандемію коронавірусу.

"Це пов'язане з коронавірусом. Зараз уже зняли всі обмеження. Думаю, що ми будемо запрошувати на апаратні наради раз на місяць представників ЗМІ та громадськості", – сказав тоді Олександр Сєнкевич.

Варто зазначити, що апаратні наради в міській раді Миколаєва проходять щопонеділка під керівництвом або міського голови Олександра Сєнкевича, або його першого заступника. На нараді, де обговорюються поточні міські проблеми, присутні заступники міського голови, а також представники районних адміністрацій, іноді також керівники інших структурних підрозділів міської ради. Раніше всі такі наради в міськраді Миколаєва були відкритими для ЗМІ.  Проте у 2016 році Олександр Сєнкевич заявив, що апаратні наради мають проходити в закритому режимі, оскільки "через присутність журналістів посадовці мовчать та не повідомляють про проблеми". Починаючи з 2019 року доступ для журналістів на апаратні наради остаточно закрили. Водночас у міськраді заявляли про наміри проводити двічі на місяць відкриті для ЗМІ наради, що певний час виконувалося. Проте згодом журналістів перестали запрошувати на апаратні наради взагалі.

На думку юристів, недопуск ЗМІ на такі наради є незаконним. Зокрема, юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що недопуск ЗМІ на нараду є перешкоджанням законній діяльності журналістів. Він навів частину другу статті 25 Закону України "Про інформацію", у якій ідеться, що "журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів  владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими й службовими особами, крім випадків, визначених законодавством".

"Обмеження цього права журналіста, зокрема присутності журналіста на апаратній нараді, може бути лише в певних визначених законом випадках, наприклад під час нарад з обговоренням питань, пов'язаних з державною таємницею тощо. Тобто закритою не може бути нарада як така, закритими можуть бути лише певні питання, які обговорюються на такій нараді.

Тож недопуск журналістів на нараду в органі місцевого самоврядування без визначених законом підстав є перешкоджанням законній діяльності журналіста і може тягнути за собою передбачену законом відповідальність", – зазначив юрист. 

Проте, незважаючи на зроблену міським головою заяву, після цього, 2 серпня, у мерії була проведена апаратна нарада, де, як виявилося, були присутні окремі представники громадських організацій. Жодного публічного анонсу й запрошення для ЗМІ та громадськості міська влада не надавала. Про проведену таку "відкриту" нараду в одному з інтерв’ю на місцевому телеканалі "НІС-ТВ" розповів місцевий громадський активіст Валерій Вєтров, який був присутній на апаратній нараді. 

Як так сталося, що на засідання потрапили лише "обрані" представники громадськості, та чому, як виявилося, відкритий захід ніхто не анонсував, у Миколаївській міськраді не пояснили. 

Проте, судячи з усього, обіцянку міського голови таки вирішили виконати – 30 серпня відбулося розширене апаратне засідання в міського голови, куди були запрошені представники ЗМІ та громадськості. Анонс заходу завчасно було опубліковано на офіційному сайті міськради. 

Катерина Середа, регіональна представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!