ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд підтвердив, що журналістка-депутатка не може використовувати фото посадовця

08.12.2022, 11:17
Фото – фейсбук Наталії Шишки
Фото – фейсбук Наталії Шишки

Дніпровський апеляційний суд зменшив суму позовних вимог директора комунального підприємства Криворізької міської ради Андрія Васильєва до журналістки та депутатки міськради Наталії Шишки. Проте не скасував решту рішення суду першої інстанції щодо неправомірності використання фотографій керівника КП та вимог спростувати інформацію. 

Таке рішення апеляційний суд ухвалив 22 листопада.

Так, апеляційний суд змінив розмір моральної шкоди, яку журналістка мала виплатити позивачу. Суму зменшено з 50 тис. грн до 30 тис. грн.

Нагадаємо, суд першої інстанції, Саксаганський районний суд міста Кривого Рогу, 18 липня визнав неправомірним використання Наталею Шишкою фотографій керівника КП у її публікаціях та стягнув на користь позивача 50 тис. грн. Крім того, суд зобов'язав журналістку “видалити інформацію, що принижує честь, гідність та ділову репутацію” Васильєва, зі своєї персональної Facebook-сторінки. У рішенні суд вказав перелік дописів, з яких потрібно видалити інформацію. Наталя Шишка вважає, що таке рішення неможливо виконати. 

У коментарі представниці ІМІ журналістка “Домашньої газети” та депутатка міськради від “Сили людей” Наталя Шишка розповіла, що судяться з нею через дев’ять публікацій, які вона поширювала на своїй Facebook-сторінці. Деякі з них, зазначила вона, публікувала і на сторінках “Домашньої газети”. У цих публікаціях журналістка писала про діяльність КП "Ритуал Сервіс Плюс" Криворізької міськради та про очільника підприємства Андрія Васильєва. Позиваються проти Шишки Андрій Васильєв та його дружина Аліна Васильєва.

“Васильєв не вказав (у позові. – Ред.) жодних висловів. У своєму позові вказав, що він не вважає визнавати недостовірними публікації в якійсь частині. Він вважає, що всі мої публікації від першого до останнього слова створюють його негативний образ. І я просила, щоб вказали, яка саме інформація є недостовірною та ганьбить його честь та гідність. І щоб я могла далі доводити. Але мені до самого завершення розгляду не було озвучено жодні цитати, жодні вислови”, – сказала в коментарі представниці ІМІ Наталя Шишка.

Наталя Шишка вважає такі дії “наступом на свободу слова” і готова йти до Європейського суду з прав людини. Зараз вона готує касаційну скаргу.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що за Цивільним кодексом можливість використання фото особи (хоч би й викладеного нею на загал у соцмережі) є значно вужчою порівняно з можливістю згадування її імені. 

“Фото особи може бути використане кимось іншим лише за згодою особи, зображеної на фото (абзац 1 частини 1 статті 308 ЦКУ). Тоді як для використання імені особи для висвітлення її діяльності (або роботи установи, де вона працює) досить мати документи щодо такої діяльності (частина 3 статті 296 ЦКУ), запитувати згоди не потрібно. Зрозуміло, що далеко не кожен, зображений на фото, поширеному в медіа чи соцмережах без його згоди, позивається через це до поширювача. Але відповідна особа формально має право висунути претензії та, як бачимо, іноді цим користуються фігуранти матеріалів, якщо їм не подобається, в якому контексті їх висвітлено. Про це журналістам варто пам’ятати під час підготовки критичних матеріалів, адже такий аспект може стати слабкою ланкою в правовій позиції захисту того чи іншого матеріалу”, – сказав юрист.

Як повідомляв ІМІ, 28 грудня 2021 року Саксаганський районний суд Кривого Рогу (Дніпропетровська область) наклав арешт на квартиру журналістки та депутатки міської ради Наталі Шишки через опублікування у Facebook фото начальника КП “Рітуал Сервіс Плюс” Андрія Васильєва. Таку ухвалу про забезпечення позову суд виніс, задовольнивши позовну заяву дружини Васильєва через опублікування “фотографії із її зображенням разом з чоловіком, взятої з її акаунту в соціальній мережі Facebook та використаної відповідачем без її згоди під опублікованим нею постом”.

Йдеться про допис у Facebook Наталі Шишки від 16 листопада 2021 року. У ньому вона опублікувала текст, що писала для “Домашньої газети” щодо петиції її власного авторства під назвою “Досить обирати криворіжців на кладовищах”. У дописі Наталя Шишка також використала фото Андрія Васильєва зі священнослужителем і жінкою. Утім, за словами Наталі Шишки, жінку на фото вона прибрала ще до отримання ухвали про забезпечення цього позову.

Liked the article?
Help us be even more cool!