ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Департамент Черкаської ОДА не надав журналістам вичерпної відповіді на запит

15.03.2021, 11:07
Фото – blog.whooosreading.org
Фото – blog.whooosreading.org

Департамент будівництва Черкаської обласної державної адміністрації не надав журналістам інтернет-видання “18000” інформації про вартість матеріалів для будівельних робіт, зокрема в межах “Великого будівництва”, у відповідь на їхній запит.

Про це представникові ІМІ в Черкаській області повідомив засновник та журналіст 18000 Артур Чемирис.

Так, у відповіді на прохання надати інформацію стосовно вартості будівельних матеріалів у договорах, укладених за результатами проведення процедур закупівель і не оприлюднених у системі “Прозорро”, директор департаменту капітального будівництва Андрій Лапін запропонував журналістові переглянути інформацію в системі “Прозорро”.

“Запитувана Вами інформація має публічний характер та вільний доступ для кожного громадянина, після розкриття тендерних пропозицій поданих учасниками торгів до участі. … Під час проведення електронного аукціону в електронній системі закупівель відображаються значення ціни / тендерної пропозиції учасника та приведеної ціни. ... Просимо Вас скористатися системою “ProZorro” для ознайомлення та отримання запитуваної інформації”, – йдеться у відповіді на запит.

“Суть у тому, що посадовець нібито натякає, що ця інформація наявна в пропозиціях учасників. Та водночас вартість пропозицій може змінюватися під час аукціону, плюс не всі закупівлі мають аукціон. Є, наприклад, переговорні процедури, де пропозиції учасників відсутні в системі взагалі. Відповідно, остаточна і точна інформація, за якими цінами відбувається розрахунок за договорами, міститься виключно в самому договорі. І от цей ключовий елемент у системі відсутній”, – розповів журналіст Артур Чемерис представнику ІМІ.

Пізніше в особистій розмові, коли журналісти звернулися до посадовця телефоном, він також не надав ні інформації, ні коректних роз’яснень щодо місця її публікації. Журналісти вимагають від державного службовця належного виконання обов’язків. Запит вони надіслали повторно.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що стаття 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” передбачає, що запитувач має право оскаржити відмову в задоволенні запиту на інформацію, ненадання відповіді на запит на інформацію, надання недостовірної або неповної інформації тощо.

“Рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду. Окрім того, винні в ненаданні інформації особи можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності”, – сказав юрист.

Про оформлення заяви щодо притягнення до адміністративної відповідальності можна почитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!