ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фотограф Максим Дондюк отримав позов від УКФ на 15 тисяч гривень

26.05.2023, 18:37
Фото – nikon.ua
Фото – nikon.ua

Український культурний фонд (УКФ) позивається проти фотографа Максима Дондюка: вважають, що він порушив умови договору в проєкті про Чорнобиль, який робив у 2021 році.

Про це журналіст повідомив у своєму інстаграмі. Цю інформацію ІМІ підтвердили і в УКФ.

Максим Дондюк зазначив у коментарі ІМІ, що УКФ вважає, що він має повернути 15 тисяч гривень. Але він принципово хоче справедливого рішення і не  вважає себе порушником договору. На його думку, така ситуація виникла через зміни в команді фонду і через те, що нове керівництво анулювало домовленості Дондюка з колишнім керівництвом. 

За словами Дондюка, почалося з того, що УКФ затримував виплату грантових коштів: “Сказали: “Добре, тоді ми вам місяць додамо. Не переймайтесь, оцей липень поки ви не можете працювати”. Вони повинні були в травні, потім – у червні дати гроші, щоб я з 1 липня почав працювати. Але факт такий, що вони затримали гроші й сказали, що додадуть місяць. Зрештою, вони не додали цей місяць. Сказали: “Нам байдуже”. 

Фотограф пояснив ІМІ, що нові співробітники УКФ посилалися на угоду, яка була від початку, водночас попереднє керівництво УКФ обіцяло затвердити зміни до цієї угоди. 

“Вони це сказали, коли всі документи подали, і просто вимагають за цей місяць кошти. Я думаю, це пов'язане з тим, що там змінилося кілька керівництв. І ті, хто зараз подав до суду, – їм байдуже хто і що нам обіцяв”, – заявив Дондюк. За його словами, грант був розрахований на чотири місяці, водночас він не міг почати вчасно працювати, тому що було затримування з виплатами з боку УКФ на два місяці, у зв’язку з чим і була домовленість про відтермінування дедлайну за проєктом на місяць. “Виходить, що вони з мене вимагають ці кошти за місяць, який вони обіцяли додати, але не додали”, – пояснив фотодокументатор.

Він сказав, що отримав повістку до суду. Комунікація з представниками Українського культурного фонду припинилася.

На запитання ІМІ в Українському культурному фонді відповіли, що справді позиваються до Максима Дондюка через порушення ним умов договору. 

Максим Дондюк — український документальний фотограф, який публікувався в TIME, Der Spiegel, GEO, Zeit magazine, Stern, Paris Match, Rolling Stone, Bloomberg Businessweek, Liberation та інших відомих виданнях. Отримав багато міжнародних нагород, зокрема став переможцем конкурсу Magnum Photos "30 до 30" для молодих фотографів-документалістів. У серпні 2014 року задокументував оточення Іловайська разом із Максимом Левіним, Маркіяном Лисейком, Олександром Глядєловим.

Liked the article?
Help us be even more cool!