ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гладковський подав позов проти Bihus.info та вимагає 2 млн моральної компенсації

15.12.2020, 11:00
Фото – скриншот з відео Наших грошей
Фото – скриншот з відео Наших грошей

Вінницький міський суд розглядає справу за позовом експершого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського проти журналістів Bihus.info. Позивач вимагає спростувати інформацію, викладену в одному з журналістських розслідувань, та понад два мільйони гривень за моральну шкоду, повідомляє "Veжа".

Підготовче засідання в справі відбулося в суді 14 грудня. Відповідачами в справі виступають журналісти Bihus.info Денис Бігус та Леся Іванова, а також громадська організація “ТОМ 14” (заснована членами авторського колективу програми “Наші гроші”).

Позов стосується визнання недостовірною та спростування інформації в журналістському розслідуванні “Армія. Друзі. Бабки” в межах проєкту “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

У залі, крім судді Луценко, був присутній представник позивача Василь Вітюк. Представники відповідачів Олександр Бурмагін та Євген Воробйов брали участь у засіданні через відеозв’язок.

Як повідомив виданню Василь Вітюк, два мільйони гривень відшкодування “заявлені для оплати в БФ “Повернись живим”. Водночас адвокат позивача не вказав, яку саме інформацію з матеріалу вимагається спростувати, позаяк його на це не уповноважив клієнт.

Однак згодом адвокат Дениса Бігуса Олександр Бурмагін уточнив у коментарі, що серед позовних вимог значаться: “Визнати такою, що порушує особисті немайнові права Олега Гладковського на презумпцію невинуватості, на повагу гідності та честі, на недоторканність ділової репутації інформацію в сюжеті “Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)” (з 27-ї до 29-ї хвилини). Йдеться, зокрема, про інформацію такого змісту:

“Група молодиків вступає і змову з оборонними чиновниками, вони скуповують військові запчастини в російських контрабандистів, а також по складах Української армії, накручують ціни в рази і за змовою з державним концерном "Укроборонпром" продають на його заводи. До групи входять: замсекретаря Ради Нацбезпеки та оборони Олег Гладковський…” – ідеться в позовних вимогах.

Таку інформацію вимагають спростувати протягом місяця з моменту задоволення позовних вимог (набрання законної сили судовим рішенням).

Також позивач вимагає стягнути солідарно з відповідачів на користь Олега Гладковського моральну шкоду в розмірі 432 мінімальних заробітних плати (2 040 336 гривень) та судові витрати.

“У мотивувальній частині позовної заяви Гладковський-старший дійсно зазначає, що гроші він збирається перерахувати БФ “Повернись живим”. Що, на нашу думку, свідчить проте, що жодної моральної шкоди йому заподіяно не було. Оскільки моральні страждання переживає конкретна особа, за що вона особисто має отримувати компенсацію. Без жодних транзакцій”, – додав Олександр Бурмагін.

За словами Бурмагіна, відповідачі категорично не згодні з усіма позовними вимогами, зокрема, тому, що позивач пропустив строк позовної давності для звернення до суду.

Під час судового засідання заявлено низку клопотань. Наприклад, Денис Бігус через адвокатів попросив змінити підсудність справи, зазначивши, що хоча й зареєстрований у Вінниці, але фактично проживає в Борисполі, тому попросив, щоб справу розглядали в Борисполі.

Адвокат Воробйов вказав, що ГО “ТОМ 14” зареєстрована в Києві, тому також підтримує клопотання Бігуса. Адвокат Гладковського заперечив, зазначивши, що варто керуватися місцем реєстрації.

Зрештою суддя Луценко відмовила в задоволенні цього клопотання журналіста, тому справу все ж розглядатимуть у Вінницькому міському суді.

Захисники відповідачів також вказали на необхідність відкладення засідання через те, що ще не отримали всіх матеріалів справи, тому їм потрібен час на підготовку.

Зважаючи на це, а також на відсутність у суді журналістки Лесі Іванової справу відклали до 10:00 21 січня.

Як повідомляв ІМІ, 9 грудня 2020 року Київський апеляційний суд задовольнив скарги журналістів проєкту розслідувань Bihus.Info Дениса Бігуса і Лесі Іванової та скасував рішення Подільського районного суду Києва щодо спростування інформації про причетність Ігоря Гладковського, сина ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони, до схем із розкрадання в оборонному комплексі України.

3 липня Подільський районний суд Києва зобов’язав проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info спростувати інформацію про причетність Ігоря Гладковського до схем з розкрадання в оборонному комплексі України.

Керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус повідомив, що оскаржить рішення Подільського райсуду Києва.

25 лютого 2019 року журналісти проєкту Bihus.Info оприлюднили в програмі “Наші гроші” розслідування про корупцію в оборонному секторі. У розслідуванні Лесі Іванової йдеться про те, що Ігор Гладковський разом з партнерами через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними вдвічі-вчетверо цінами. Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні Олег Гладковський, який раніше був бізнес-партнером колишнього президента Петра Порошенка, екскерівник “Укрспецекспорту” та голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

4 березня 2019 року син звільненого першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор подав до Подільського районного суду Києва позов про захист честі й гідності щодо журналістів “Наших грошей” Дениса Бігуса та Лесі Іванової.

Liked the article?
Help us be even more cool!