ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Іранські хакери атакують журналістів, активістів та дипломатів – правозахисники

06.12.2022, 14:12
Фото – corinna-goering.de
Фото – corinna-goering.de

Іранські хакери, підтримувані державою, протягом останніх місяців атакували близько двох десятків відомих активістів, журналістів, дипломатів та інших осіб.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на правозахисні організації Human Rights Watch та Amnesty International, передає Укрінформ.

За даними правозахисників, у трьох випадках хакери отримали доступ до електронної пошти, контактів та інших даних. Також хакери спробували створити Google Takeout, що дозволяє користувачам завантажити повний обліковий запис Google, включно з повідомленнями, хмарним сховищем та іншою конфіденційною інформацією.

“Іранські хакери, які підтримуються державою, агресивно використовують складну соціальну інженерію та тактику збору облікових даних, щоб отримати доступ до конфіденційної інформації та контактів дослідників та груп громадянського суспільства, які працюють на Близькому Сході”, – заявив директор з інформаційної безпеки Human Rights Watch Абір Гаттас.

Загалом правозахисники за останні місяці зв’язалися з 18 особами, які стали мішенями хакерів. Дослідники виявили, що більшість жертв зловмисників отримували однакові повідомлення WhatsApp, які скеровували їх на фейкові сторінки входу, де хакери намагалися викрасти імена користувачів, паролі та коди аутентифікації. Зокрема, серед жертв були кореспондент американської газети та активістка за права жінок.

МЗС Ірану не прокоментувало цієї інформації.

Зусилля зі збору розвідданих проводились угрупованням APT42, кажуть дослідники. Вони вважають, що APT42 діє від імені Корпусу вартових Ісламської революції Ірану.

У звіті Human Rights Watch розкритикувала Google Alphabet, заявивши, що компанія не робить досить для захисту даних своїх користувачів. Організація зазначає, що ці атаки відбуваються на тлі масових протестів в Ірані після смерті 22-річної Махси Аміні у вересні. Вона померла під вартою в підрозділі "поліції моралі" після того, як була затримана за “неправильне носіння хіджабу”. Після смерті молодої дівчини в країні спалахнули антиурядові протести, які тривають і досі.

Liked the article?
Help us be even more cool!