ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь закликав владу Одеси та області розширити мережу курсів з вивчення української мови

16.03.2023, 10:21
Фото – Михайло Штекель / Радіо Свобода
Фото – Михайло Штекель / Радіо Свобода

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав владу Одеси та області розширити мережу курсів з вивчення української мови.  

Про це він сказав на пресконференції в Одесі, повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

“Потрібно попрацювати над тим, щоб в Одесі й Одеській області значно збільшити мережу мовних курсів. Сьогодні в Україні діє понад 450 безкоштовних майданчиків з вивчення української мови, з яких в Одеській області – лише 18. Цього недостатньо при такому величезному запиті на них”, – сказав Тарас Кремінь.

За його словами, згідно з результатами соціологічного дослідження, презентованого фондом “Демократичні ініціативи”, близько 40% мешканців Одеської області вважають недостатній рівень володіння мовою перепоною на шляху переходу на українську.

“Влада має забезпечити доступ до вивчення української мови. При кожному університеті, при кожній бібліотеці мають бути безкоштовні або профінансовані з місцевих бюджетів курси та розмовні клуби”, – наголосив уповноважений.

Також Тарас Кремінь повідомив, що 2022 року на адресу його секретаріату надійшло 186 повідомлень щодо порушення вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, що стосувались Одеської області, а у 2023 році (станом на 13 березня) – 87 звернень громадян. 

Найпроблемнішими на території Одеської області Тарас Кремінь назвав сфери освіти, обслуговування, транспорту та порушення мовного закону з боку представників органів місцевої влади та самоврядування.

Як повідомляв ІМІ, за даними мовного омбудсмена за січень-лютий цього року, Одеса перебуває на другому місці щодо скарг на порушення мовного закону.

Liked the article?
Help us be even more cool!