ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримська журналістка Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку ФСБ

28.07.2022, 14:45

Кримська громадянська журналістка та правозахисниця Ірина Данилович, яку незаконно утримують у неволі з 29 квітня 2022 року, заявила про те, що співробітники Федеральної служби безпеки РФ (ФСБ) продовжують тиск на неї.

Про це йдеться в листі, переданому Данилович із СІЗО, текст якого має в розпорядженні ZMINA.

“Я, Данилович І. Б., хочу заявити про те, що агресивні та протиправні дії з боку співробітників ФСБ м. Сімферополя не припиняються досі!” – написала вона.

Так, журналістка повідомила, що 5 липня 2022 року, під час етапування її до окупаційного "Київського райсуду", Сімферополя її побив конвой ФСБ.

Пізніше, 22 липня 2022 року, під час етапування з управління служби до сімферопольського СІЗО її та ще п’ятьох людей, конвоїр ФСБ у присутності багатьох свідків з особливою агресією зазначив, що їй "підкинули замало вибухівки" під час затримання. За його словами, якби він затримував Данилович, то "підкинув би більше" й водночас додав би "ще кілограм наркотиків", пише журналістка.

Як повідомляв ІМІ, 29 квітня в окупованому Криму російські силовики заарештували громадянську журналістку Ірину Данилович. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Низка громадських правозахисних організацій вимагала звільнення зниклої в Криму громадянської журналістки Ірини Данилович.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була також громадянською журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку війни вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами ("InЖир-медіа", "Кримський процес") та вела власний проєкт "Кримська медицина без обкладинки", де поширювалась інформація про права медичних працівників. Також Данилович брала активну участь у профспілковому русі та очолила кримське відділення профспілки "Альянс Лікарів", через що опинилися під адміністративним тиском та була звільнена з роботи в наркотичній службі Феодосійського медичного об’єднання. Їй погрожували судом через профспілкову діяльність. 

Liked the article?
Help us be even more cool!