ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвійська асоціація журналістів виступила на підтримку "Дождя"

07.12.2022, 17:01
Фото – LETA
Фото – LETA

Латвійська асоціація журналістів вважає, що рішення Національної ради з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) про анулювання ліцензії телеканалу "Дождь" не відповідає тяжкості порушення, якого припустився канал. Про це йдеться в заяві асоціації, повідомляє Delfi.

Асоціація вважає, що рада мала можливість досягти кращого результату, не відкликаючи ліцензію та продовжуючи моніторинг каналу. Водночас асоціація не заперечує, що "Дождь" порушив умови надання ліцензії, показавши в ефірі мапу із зображеним на ній російським Кримом, а також висловлював бажання підтримати російських військовослужбовців. "Це неприйнятно ні для нас, ні для латвійського суспільства загалом", – зазначило правління асоціації.

Телеканалу, на думку асоціації, забракло досвіду роботи в Латвії. "Важливо розуміти, з якого середовища це ЗМІ прийшло і в яких обставинах було змушене залишити терористичну країну, проти ідеології якої, так само як і проти режиму Путіна, виступають латвійське суспільство та журналісти", – йдеться в заяві.

Крім того, асоціація вважає невідповідною вимогу NEPLP заблокувати "Дождь" на YouTube на території Латвії, особливо якщо на цій та інших платформах доступний інший контент, який має відверто прокремлівську спрямованість. Досі латвійські органи влади не вимагали його заблокувати, зазначає асоціація.

"Випадок "Дождя" може стати негативним прецедентом для інших ЗМІ, які зареєстровані в Латвії і мовлять російською або іншою мовою, а також негативно вплинути на медіасередовище в Латвії загалом", – зазначає асоціація. І закликає NEPLP опублікувати інформацію про те, як саме "Дождь" загрожує безпеці держави й суспільства. "Закривати ЗМІ на підставі невідомої суспільству інформації – пряма загроза свободі слова", – йдеться в заяві.

"Дождь" зробив велику помилку, не усвідомивши, що Латвія однозначно на боці України і жодні гуманні заклики підтримати російських новобранців тут не лише неприйнятні, а й неприпустимі. Але, забираючи в каналу ліцензію, ми заганяємо їх назад у російський світ, позначений Кремлем", – заявила асоціація.

Як повідомляв ІМІ, 6 грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу "Дождь" через загрозу національній безпеці та громадському порядку.

Водночас представник телеканалу "Дождь" вимагав виступати російською мовою на засіданні латвійського регулятора, де розглядали справу про адміністративне порушення.

Головред телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії.

1 грудня ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням.

Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії оштрафувала російський телеканал "Дождь" на 10 тисяч євро через показаний на мапі окупований Крим як частину Росії та назву російської армії "нашою армією". 

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

6 грудня Литовська комісія з питань радіо та телебачення заявила, що телеканал "Дождь", якому Латвія скасувала ліцензію на мовлення, буде недоступний і у Литві. 

Понад 60 російських медіа виступили на підтримку "Дождя".

Liked the article?
Help us be even more cool!