ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Методички з Москви та посвідчення окупантів: СБУ перевірила приміщення УПЦ МП на Буковині

25.11.2022, 14:57
Фото – СБУ
Фото – СБУ
Служба безпеки провела контррозвідувальні заходи на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП.
 
Про це повідомила пресслужба СБУ.
 
Правоохоронці виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства в керівництва єпархіальних структур. Також вони викрили листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, у яких вони отримують "методички" щодо "особливостей" проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення.
 
"Представники РПЦ ставили завдання займатися дезінформацією щодо суспільно-політичної обстановки в Україні та ситуації на фронті. Зокрема, вимагали від священників УПЦ заперечувати збройну агресію рф, розповідати про нібито утиски "московської церкви". Служба безпеки України знайшла і склади з оптовими партіями прокремлівської літератури, яка вихваляє країну-агресора та закликає підтримати окупантів", – наголосили в СБУ.
 
Під час огляду комп’ютерів керівництва єпархії співробітники СБУ виявили фотокопії посвідчень росіян, які брали участь у бойових діях проти українських військ. Серед таких документів – посвідка "героя росії", підписана міністром оборони рф за "захоплення Криму" у 2014 році.
 
Наразі в межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, тривають процесуальні дії.
 
Як повідомляв ІМІ, 22 листопада СБУ провела контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві. Також слідчі дії були проведені на Рівненщині – у Корецькому Свято-Троїцькому монастирі УПЦ, жіночому монастирі на честь Волинської ікони Божої Матері та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.
 
23 листопада Служба безпеки України повідомила, що знайшла проросійську літературу, мільйони готівки у різній валюті та "сумнівних" громадян Росії під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

15 листопада СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". 

Слідство здійснюється за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Раніше священник ПЦУ Михайло Омелян оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці відео з Києво-Печерської лаври від 12 листопада, на якому віряни, ймовірно, моляться за Росію. Парафіяни співали пісню "Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка-Русь".

Після цього голова СБУ Василь Малюк заявив, що цей інцидент не залишиться без відповідної реакції. "Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на "пробудження матушкі-русі", мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів", – заявив він.

14 листопада намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали вищевказану пісню, і заявив, що священника Захарія, який вів цей молебень, відсторонили. 

Liked the article?
Help us be even more cool!