ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міськрада на Миколаївщині запровадила для журналістів "картки акредитації"

15.02.2021, 14:20
Фото зі сторінки Виконавчого комітету Первомайської міської ради у Facebook
Фото зі сторінки Виконавчого комітету Первомайської міської ради у Facebook

Первомайська міська рада на Миколаївщині затвердила порядок акредитації засобів масової інформації, який передбачає введення системи акредитації за спеціальними картками. Картки видаватимуть за згодою міського голови та депутатської комісії із законності та регламенту.

Відповідне рішення Первомайська міськрада ухвалила під час сесії 28 січня, повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

У рішенні вказується, що акредитація журналістів та інших працівників ЗМІ здійснюється на основі офіційного представлення керівника ЗМІ та заяви журналіста на адресу міського голови. Після цього міський голова розглядає представлення та скеровує свої пропозиції на розгляд постійної комісії міської ради з питань етики, регламенту, законності, запобігання корупції та врегулювання конфлікту інтересів, міжнародної співпраці, взаємодії з органами державної влади та місцевого самоврядування, інформаційної та регуляторної політики, розвитку територій громади. 

Профільна комісія має вивчити представлення та пропозиції міського голови з цього питання та скерувати свої рекомендації у відділ інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю і ЗМІ апарату виконкому для підготовки відповідного рішення виконавчого комітету міської ради. 

Акредитація журналіста (іншого працівника ЗМІ) здійснюється безоплатно. 

Зазначається, що порядок допуску акредитованих представників ЗМІ до приміщення виконавчого комітету міськради, доступу до документів та інформації визначається законодавством України з урахуванням загального режиму та регламенту роботи міської ради, умов і можливостей, які міська рада має реально. Про цей порядок заздалегідь повідомляється акредитованим представникам ЗМІ. Від одного видання (телевізійні та радіоканали) може бути акредитовано не більш ніж три представники.

Акредитованим представникам ЗМІ видається картка акредитації встановленого зразка з фотокарткою (зразок додається). Картка акредитації дає право входити до приміщення виконавчого комітету міської ради, бути присутнім на засіданнях міської ради, виконавчого комітету міської ради та інших заходах, ініціаторами яких є виконавчі органи міської ради.

“Акредитованим при Первомайській міській раді ЗМІ здійснюється сприяння у висвітленні діяльності міської ради. Відділ інформаційної діяльності й комунікацій з громадськістю та засобами масової інформації апарату виконавчого комітету міської ради готує інформаційні матеріали та документи, прийняті міською радою для представників ЗМІ за їх попереднім замовленням, сприяє акредитованим журналістам у здійсненні їх професійної діяльності, інформує про проведення пленарних засідань, нарад та інших заходів. В день пленарного засідання апарат міської ради надає представникам ЗМІ порядок денний даного засідання”, – йдеться в затвердженому положенні про акредитацію.

Окремим пунктом визначається порядок припинення акредитації представників ЗМІ при міськраді. Підставами для припинення акредитації можуть стати офіційне подання керівника ЗМІ або заяви журналіста (іншого працівника ЗМІ) про припинення акредитації на ім’я міського голови, яку має вивчити постійна комісія міськради. 

Також акредитація може бути припинена “в разі неодноразового грубого порушення журналістом (іншим працівником ЗМІ) обов'язків, визначених статтею 26 Закону України “Про інформацію”.

Ініціювати процедуру припинення акредитації мають право: депутат чи група депутатів міської ради, член виконавчого комітету міської ради. Рішення про припинення акредитації може бути оскаржено до суду в установленому законом порядку.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає небезпеку в тому, що міський голова скеровує свої пропозиції щодо акредитації журналістів.

За словами юриста, вимоги щодо акредитації журналістів визначено в статті 26 Закону України “Про інформацію”, тож будь-який орган влади, орган місцевого самоврядування не може виходити за межі, передбачені цією статтею. 

“У цьому випадку нібито все відповідає, але положення про те, що міський голова розглядає представлення на акредитацію та скеровує свої пропозиції на розгляд постійної комісії міської ради, створює додаткову бюрократичну ланку. Якщо з якихось причин міський голова не скерує своїх пропозицій, журналіста не буде акредитовано. Водночас і відмови в наданні акредитації, яку можна було б оскаржити, також немає”, – зазначив Алі Сафаров. 

Він додав, що хоча відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста чи іншого представника ЗМІ на відкриті владні заходи, проте журналіст позбавляється можливості своєчасно отримувати анонси важливих заходів, іншу важливу інформацію, користуватися додатковими перевагами, які надає статус акредитованого журналіста.

Liked the article?
Help us be even more cool!