ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

17.03.2023, 17:37
Фото – .wpimg.pl
Фото – .wpimg.pl

Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду (далі "МКС" або "Суд") виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноважену Офісу президента РФ з прав дитини Марію Львову-Бєлову.

Про це йдеться на сайті суду.

Путін звинувачується у незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації (за ст. 8(2)(a)(VII) та ст. 8(2)(b)(VIII) Римського статуту).

Здійснення цих злочинів імовірно відбувалося на окупованих територіях України щонайменше з 24 лютого 2022 року, зазначють в МКС.

"Є підстави вважати, що пан Путін несе особисту кримінальну відповідальність за згадані вище злочини шляхом (1) безпосереднього вчинення цих дій спільно з іншими особами та/або через інших осіб (Ст. 25(3)(a) Римського статуту) та (2) нездійснення належного контролю за своїми цивільними й військовими підлеглими, які вчиняли або дозволяли вчиняти ці злочини та які перебували під його фактичною владою й керівництвом, згідно з положенням про відповідальність керівників (Ст. 28(b) Римського статуту)", - йдеться у заяві.

Уповноважена Офісу президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова звинувачується у незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації (за Ст. 8(2)(a)(VII) та Ст. 8(2)(b)(VIII) Римського статуту).

"Здійснення цих злочинів імовірно відбувалося на окупованих територіях України щонайменше з 24 лютого 2022 року. Є підстави вважати, що пані Львова-Бєлова несе особисту кримінальну відповідальність за згадані вище злочини шляхом безпосереднього вчинення цих дій спільно з іншими особами та/або через інших осіб (Ст. 25(3)(a) Римського статуту)", - зазначають в МКС.

З огляду на заяву сторони звинувачення від 22 лютого 2023, Палата досудового провадження ІІ вирішила, що існують підстави вважати кожного підозрюваного відповідальним за воєнні злочини незаконної депортації населення та незаконного перевезення населення з окупованих регіонів України до Російської Федерації, від яких потерпають українські діти.

Палата вирішила, що ордери мають бути таємними, аби захистити жертви і свідків, а також перебігу розслідування.

"Втім, зважаючи на те, що дії, про які йдеться у цій ситуації, тривають досі, а також на те, що громадська обізнаність про існування цих ордерів може стати корисною для запобігання подальшому здійсненню злочинів, Палата вирішила, що в інтересах правосуддя надати Канцелярії право публічно повідомити про існування цих ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які було виписано ордери, та передбачені Палатою форми відповідальності", - наголосили у суді.

 Згадані вище ордери на арешт було видано у відповідь на заяви, подані стороною звинувачення 22 лютого 2023 року.

Ордер Гааги на арешт Путіна означає, що за межами РФ його мають заарештувати та передати до суду, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

"Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного в скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей. Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна і уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової", – зазначив Костін.

Тепер за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду. Костін заявив, що світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності.

"Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права. Світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості", – додав генпрокурор.

Представниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що рішення Міжнародного кримінального суду для РФ "не мають жодного значення, зокрема з правової точки зору".

"Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду та зобов'язань щодо нього не несе. З цим органом Росія не співпрацює, а можливі "рецепти" на арешт, що виходять з Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними", написала Захарова.

Liked the article?
Help us be even more cool!