ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Полтавщині закрилася друкована газета "Козельщинські вісті"

10.11.2022, 13:05
Фото – фейсбук Надії Литвин
Фото – фейсбук Надії Литвин

На Полтавщині закрилася друкована газета “Козельщинські вісті”. Останній номер вийшов 9 листопада. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила головна редакторка газети Надія Литвин.

За її словами, основна причина закриття – відсутність фінансування.

Головна редакторка зазначила, що газета не витримала напруги ринкових відносин, “конкуренції з його величністю інтернетом і сучасними гаджетами”.

“Сьогодні випускати друковане видання – розкіш, яку ми не можемо собі дозволити, бо це надто дороге задоволення. Аби себе прогодувати, ми повинні забезпечити тираж видання не менш як 5000 примірників – а це нереально за нинішньої демографічної ситуації в нашій громаді. До того ж один примірник газети має коштувати сьогодні не менше тридцяти гривень – чи всі ви готові платити таку ціну за газету? Не певна…” – написала Литвин 

Вона зазначила, що значним, якщо не основним джерелом доходів редакції були надходження від реклами. “Зараз її практично немає, і це зрозуміло: війна. Та й не буде в майбутньому, бо заможні рекламодавці зазвичай обирають собі високотиражні видання. Ми ж зі своїми сьогоднішніми 800 примірниками маємо вигляд більш ніж злиденний, з таким тиражем ніхто не захоче вкладати гроші в рекламу в нашій газеті”, – написала вона. 

За словами Надії Литвин, щоб випускати друковане видання, потрібно мати мінімум чотирьох людей у штаті, забезпечувати їм зарплату не нижче за мінімальної, сплачувати всі податки, утримувати приміщення, фінансувати послуги друкарні. 

“Останні шість місяців редакція трималася на голому ентузіазмі. Минулої зими доводилося працювати в холоді (та й нині сидимо в холодному приміщенні заради економії грошей і електроенергії), із затримками зарплати; але ми намагалися (за винятком півторамісячної перерви на початку війни) регулярно випускати газету, існуючи виключно на пожертви небайдужих друзів із-за кордону та місцевих підприємців”, – написала вона.

Крім того, Литвин додала, що зараз усі пожертви закінчилися, більше жодних надходжень не передбачається. 

Останній номер видання, за 9 листопада, вийшов скорочений, його випустили за залишок коштів.

У коментарі полтавській представниці ІМІ Надія Литвин прокоментувала, що редакція не планує продовжувати роботу газети ні в друкованому варіанті, ні в онлайні. 

“Колективу вже немає. Хтось знайшов іншу роботу, хтось пішов на пенсію. Ніяких планів. Ніякого іншого видання. Вселенська втома від постійного борсання за виживання. Після роздержавлення нам дісталось орендоване на пільгових умовах приміщення, яке тягне величезні кошти, водночас закон забороняє суборенду. Тобто нас позбавили стабільного джерела доходу. Далі реформа Укрпошти, яка просто нас убила. По селах газета не доставляється взагалі, а ми працюємо на село. Наступне: повна відсутність рекламодавців. І, нарешті, демографія: вже немає кому виписувати газету, у будь-якому разі до такого тиражу, який потрібен для нормального доходу. Ціну ми не можемо поставити реальну, бо люди неплатоспроможні. Для них віддати 8 грн за газету – це дорого, а собівартість 30 гривень. Про що тут говорити? Так що більше ніяких газет”, – зазначила Надія Литвин.

Liked the article?
Help us be even more cool!