ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Закарпатті в школах виявили проблеми в організації навчання українською мовою – омбудсмен

19.01.2023, 13:26
Фото – mrpl.city
Фото – mrpl.city

На Закарпатті в школах виявлено проблеми в організації навчання державною мовою. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Так, у більшості зі 108 шкіл Берегівського району Закарпаття функціонують класи з угорською мовою навчання поряд з державною, але в 37 з них не утворено жодного класу, в яких навчання відбувалося б лише державною мовою.

Омбудсмен зауважує, що чинне законодавство не передбачає функціонування закладів освіти з навчанням мовою національної меншини. Натомість закон вимагає створення окремих класів (груп) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою. Разом з тим у таких класах обсяг навчального часу предметів, що вивчаються державною мовою, має поступово збільшуватися від 20% у 5 класі до 60% у старшій школі.

Водночас, усупереч законодавству, в Берегівському районі (Косонська сільська рада) діє чотири школи, офіційні повні назви яких містять слова “з угорською мовою навчання”. Зокрема, йдеться про Попівську гімназію, Рафайнівську гімназію, Шомівську гімназію,  Запсонську гімназію.

Також омбудсмен встановив, що в освітніх програмах та навчальних планах усіх шкіл району, в яких функціонують класи з навчанням угорською мовою поряд з державною, не визначено мову викладання кожного предмета. Така ситуація може призводити до інших порушень. 

Так, наприклад, керівництво Виноградівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №3 імені Жігмонда Перені повідомило, що в усіх класах предмети викладаються одночасно двома мовами: 70% угорською, 30% українською. Така форма навчання суперечить чинному законодавству, зокрема положенням частини шостої статті 5 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, зазначає Тарас Кремінь.

“Під час здійснення державного контролю також виявлено, що в окремих актах Міністерства освіти і науки України, всупереч законодавству, застосовуються визначення “школи з угорською мовою навчання”. Це створює підстави для порушення закладами загальної середньої освіти норм законодавства про державну мову та може мати наслідком процеси сегрегації учнів, які є представниками національної меншини України, від комунікації з іншими дітьми. Унеможливлення опанування української мови відповідно до освітніх стандартів сповільнюватиме повноцінну інтеграцію здобувачів освіти до українського суспільства”, – зазначив Тарас Кремінь. 

За результатами державного контролю складено відповідний акт із рекомендаціями усунути виявлені недоліки та надіслано на адресу Берегівської районної державної адміністрації. Також відповідні звернення уповноваженого скеровано до Міністерства освіти і науки України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Як повідомляв ІМІ, в Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Liked the article?
Help us be even more cool!