ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Житомирщині СБУ викрила чотирьох проросійських агітаторів

18.10.2022, 17:49
Фото - СБУ
Фото - СБУ
Співробітники СБУ викрили на Житомирщині чотирьох проросійських агітаторів.
 
Про це повідомла прсслужба відомства.
 
За даними слідства Управління СБ України в Житомирській області, для поширення контенту із протиправними закликами вони використовували власні сторінки у російській соціальній мережі «Однокласники», яка заборонена в Україні.
Зокрема, громадянка Росії, яка нині мешкає у обласному центрі, у своїх дописах захоплювалася подвигами росіян, раділа "успіхам" російських окупантів на фронтах і сумувала за їхніми втратами.
 
Крім того, вона публічно зневажала тих, хто захищає Україну у лавах Збройних Сил, а самих українців, серед яких жила останні роки, називала "нацистами".
 
Житель Новограда-Волинського, який теж має громадянство Росії, у своїх публікаціях публічно принижував оборонців Маріуполя та зневажливо висловлювався на їхню адресу. Підозрюваний настільки захоплювався і підтримував бойовиків угруповань "ЛДНР", що пропонував після окупації Києва перейменувати центральні вулиці столиці на їхню "честь".
 
І чоловікові, і жінці слідчі СБУ повідомили про підозру за ч.2 ст. 436-2 (поширення матеріалів із виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників) КК України.
Також у розповсюдженні публічних закликів до агресивної війни (ст.436 КК України) слідчі СБУ підозрюють ще одного уродженця РФ - жителя Бердичівського району. У забороненій соцмережі він активно підтримував російських окупантів та розміщував "петиції" до росії із закликом фізичної "зачистки" України - від бандитських формувань, військовослужбовців Збройних Сил і добробатів, а також від українських правоохоронців.
Крім того, він закликав українських військових не чинити опір окупантам і здаватися у полон зі зброєю в руках.
 
Ще один підозрюваний - житель Житомирського району теж активно публікував у соцмережі наративи російської пропаганди із так званими "обґрунтуваннями" причин збройної агресії рф проти України.
 
Також він поширював заклики до російських окупантів щодо якнайшвидшого "звільнення Києва від бандерівської сволоти" та безжального геноциду усіх патріотично налаштованих українців.
 
Відповідно до цих його дописів, окупанти повинні зрівняти із землею позиції українських військових і не брати їх у полон.
 
Призначені СБУ експертизи підтвердили протиправний характер публікацій фігуранта справи та його причетність до їх розповсюдження. Слідчі спецслужби повідомили чоловікові про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ст.436 (пропаганда війни), ч.2 ст.436-2 (поширення матеріалів із виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників), ч.2 ст.442 (розповсюдження матеріалів із закликами до геноциду).
 
Як повідомляв ІМІ, Солом’янський районний суд Києва почав розглядати по суті справу ексдиректорки Печерського ліцею Алли Душкіної, звинуваченої в державній зраді. Вона надсилала в телеграм колишньому телеведучому каналу "Інтер" Юрію Коту інформацію військового характеру, розголошення якої могло завдати шкоди обороноздатності України.
Liked the article?
Help us be even more cool!