ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада анулювала ліцензію радіостанції "Прямий ФМ"

03.09.2020, 16:40
Фото – people.in.ua
Фото – people.in.ua

3 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензію радіостанції “Прямий ФМ” (дочірній проєкт Прямого каналу) на мовлення в шести містах через відсутність мовлення на двох частотах протягом року після отримання ліцензії.

Таке рішення ухвалено на засіданні Нацради, повідомляє “Детектор медіа”.

Це питання Нацрада розглядала вдруге. Уперше, у лютому 2020 року, Нацраді не вистачило голосів для ухвалення рішення за результатами планової перевірки радіостанції. Тоді пропонувалися два проєкти рішення – анулювання ліцензії та оголошення попередження, – жодне з яких не набрало щонайменше п’яти голосів.

Сім місяців потому, після зміни складу регуляторного органу (звільнення призначених Президентом Петром Порошенком двох членів Нацради й призначення Президентом Володимиром Зеленським двох нових членів), Нацрада знову винесла на розгляд результати тієї планової перевірки.

“Прямий ФМ” за результатами конкурсу, проведеного 11 жовтня 2018 року, отримав 9 листопада 2018 року ліцензію на мовлення на шести ФМ-частотах: 91,5 МГц у Марганці Дніпропетровської області, 91,1 МГц у Павлограді Дніпропетровської області, 102,2 МГц у Мелітополі Запорізької області, 98,8 МГц у Білій Церкві Київської області, 107,7 МГц у Переяславі-Хмельницькому Київської області, 104 МГц у Лубнах Полтавської області.

Під час перевірки на підставі моніторингу від 3 і 5 грудня 2019 року Нацрада зафіксувала відсутність мовлення на двох частотах – у Марганці та Лубнах.

Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич, який минулого разу пропонував проєкт рішення про анулювання ліцензії, цього разу запропонував проєкт рішення про оголошення попередження за невиконання умов ліцензії. Натомість заступник голови Нацради Олег Черниш запропонував проєкт рішення про анулювання ліцензії: “За відсутність мовлення протягом року немає санкції попередження – є тільки анулювання ліцензії”. Тоді Юрій Зіневич зняв свій проєкт з розгляду і запропонував колегам розглядати лише проєкт про анулювання.

Представниця “Прямого ФМ” Лариса Руденок навела такі аргументи радіостанції:

  • “Прямий ФМ” вважає, що отримав шість ліцензій, а не одну, а це Нацрада з власної ініціативи об’єднала шість частот в один бланк ліцензії.
  • “Прямий ФМ” мав технічні труднощі з освоєнням двох частот у Марганці та Лубнах. Оператором телекомунікацій щодо всіх частот був зазначений Концерн РРТ, але, наприклад, у Марганці взагалі немає об’єкта Концерну. Радіостанція змушена була змінювати оператора і місце розташування передавачів, а це вимагало отримання нових висновків УДЦР і погодження з Генштабом. Коли зрозуміли, що не можуть освоїти дві частоти, 16 грудня 2019 року подали заяву про переоформлення ліцензії та вилучення з неї двох частот, але Нацрада досі не розглянула цієї заяви.
  • “Прямий ФМ” вважав, що в лютому Нацрада вже розглянула результати його перевірки без застосування санкцій, тому продовжив освоєння частот. На сьогодні радіостанція вже мовить у Лубнах, а в Марганці так і не вдалося встановити передавач. Радіостанція подала заяву про технічне перенесення частоти на найближчий об’єкт Концерну РРТ в Нікополі, де протягом тижня зможе змонтувати передавач, але Нацрада не відреагувала на це прохання.
  • Радіостанція вважає датою початку мовлення 28 вересня 2019 року, коли почала мовлення в Мелітополі. На думку радіостанції, вона виконала вимоги щодо початку мовлення протягом року (тобто до 9 листопада 2019 року), хоч і порушила умови ліцензії. Тому в Нацради немає підстав анулювати ліцензію.
  • Рішення про анулювання ліцензії мало бути ухвалене протягом 15 днів; якщо Нацрада його ухвалить зараз, воно буде незаконним.
  • Жоден склад Нацради ніколи не порушував питання анулювання ліцензії, якщо мовник починав мовлення хоча б на одній частоті. У реєстрі судових рішень є рішення Одеського окружного адміністративного суду від 21.03.19 за позовом радіокомпанії “Аккерман” до Нацради. У ньому представник Нацради в суді висловив позицію, що Нацрада не зобов’язана була ухвалювати рішення про анулювання ліцензії, оскільки ліцензіат розпочав мовлення протягом року, але з порушенням умов ліцензії: не мовив на кількох частотах.

Члени Нацради намагалися з’ясувати, коли компанія зрозуміла, що не може освоїти всіх частот. З’ясували, що в грудні 2019 року (тоді компанія подала заяву про вилучення двох частот), хоча ще в листопаді завершився річний строк для початку мовлення. Тобто, на думку членів Нацради, компанія запізно звернулася з такою заявою. Олег Черниш сказав, що “Аккерман”, на який посилався “Прямий ФМ”, просив Нацраду вилучити з ліцензії неосвоєні частоти до завершення річного строку для початку мовлення.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк зауважила, що в ефірі “Прямого ФМ” транслюють контент, скомпільований з телевізійного ефіру Прямого каналу, і на радіо немає окремих ведучих, за винятком новин.

Нагадаємо, Прямий канал хотів запустити загальнонаціональну ФМ-мережу, і у 2018 році замовив прорахунок 61 ФМ-частоти, зокрема в Києві та 19 обласних центрах. У вересні 2018 року “Прямий ФМ” виграв конкурс на цифрове радіо в Києві (у вересні 2019 року радіостанція розпочала мовлення). У конкурсі 11 жовтня 2018 року “Прямий ФМ” здобув шість ФМ-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, зокрема в Білій Церкві. У січні 2019 року радіостанція претендувала на частоту в Кривому Розі, але програла. Також у другій половині 2018 року “Прямий ФМ” отримав дозволи на тимчасове мовлення в Гірнику, Волновасі, Краматорську, Покровську Донецької області, Бахмутівці, Лисичанську, Широкому Луганської області. У форматному конкурсі 4 квітня 2019 року “Прямий ФМ” виграв ФМ-частоту 88,4 МГц в Києві. Радіостанцію запустив Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно його пов’язують з оточенням Петра Порошенка, п’ятого Президента України, а нині народного депутата, лідера опозиційної партії “Європейська солідарність”.

Liked the article?
Help us be even more cool!