ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада надала роз’яснення щодо Закону "Про медіа"

31.03.2023, 12:51
Фото – newsmaker.md / tehznatok.com
Фото – newsmaker.md / tehznatok.com

Попри те що сьогодні, 31 березня, набуває чинності Закон України "Про медіа", не всі його положення набувають чинності цього дня. Окремі норми впроваджуватимуться поступово відповідно до визначених законом термінів.

Національна рада надала роз’яснення з найважливіших питань щодо різних суб’єктів у сфері медіа та аспектів їхньої діяльності.

Лінійні аудіовізуальні медіа

Усі телерадіомовники, які мали ліцензії Національної ради станом на 31 березня, будуть перенесені до Реєстру суб’єктів у сфері медіа. Суб’єкти, що здійснюють мовлення без використання радіочастотного спектра і мають ліцензію на мовлення, набувають статусу реєстрантів.

Нелінійні аудіовізуальні медіа

Упродовж року з дня набрання чинності Законом суб’єкти у сфері нелінійних аудіовізуальних медіа, що вели свою діяльність до набуття чинності Законом, проходять реєстрацію з дотриманням вимог статті 63 Закону. Плата за таку реєстрацію не стягується. Суб’єкти, що мають на меті вести діяльність як суб’єкти у сфері нелінійних аудіовізуальних медіа, можуть розпочати таку діяльність виключно після їхньої реєстрації в порядку статті 63 Закону, зокрема з урахуванням частини восьмої цієї статті щодо обов’язковості сплати реєстраційного збору. Вимоги Закону поширюються на всіх провайдерів аудіовізуальних сервісів незалежно від виду технології поширення програм та незалежно від наявності або відсутності ліцензії, виданої за Законом України "Про телебачення і радіомовлення", або реєстрації відповідно до Закону "Про медіа". Також звертаємо увагу, що для суб’єктів, які поєднують надання послуг як нелінійні аудіовізуальні медіа (аудіовізуальні медіа на замовлення) і провайдери аудіовізуальних сервісів, необхідно враховувати вимоги, визначені Законом до їхньої діяльності та залежно від виду медіасервісу – положення частини восьмої статті 110 та/або статей 113 (зокрема, пунктів 1, 2 частини четвертої) і 123 Закону.

Дозволи на тимчасове мовлення

Видані до 31 березня дозволи на тимчасове мовлення діють до завершення зазначеного терміну. Дозволи на тимчасове мовлення, видані на територіях, які є тимчасово окупованими, будуть анульовані Національною радою. Під час дії воєнного стану в Україні дозволи на тимчасове мовлення видаватимуться відповідно до визначеного Національною радою порядку про особливості ліцензування та реєстрації у сфері медіа в період дії воєнного чи надзвичайного стану. Після завершення воєнного стану Національна рада видаватиме дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення. Перелік цих територій регулятор визначить своїм рішенням.

Друковані медіа

Інформація щодо реєстрації нових друкованих медіа в період дії збройної агресії. На час, визначений частиною першою статті 118 Закону (з моменту визнання Верховною Радою України певної держави державою-агресором (державою-окупантом) та протягом п’яти років з дня ухвалення Верховною Радою України рішення про скасування такого статусу), реєстрація суб’єктів у сфері друкованих медіа є обов’язковою і здійснюється в порядку, визначеному статтею 63 Закону, зокрема з урахуванням частини восьмої цієї статті щодо обов’язковості сплати реєстраційного збору. За реєстрацію стягується реєстраційний збір у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що встановлений станом на 1 січня року, в якому подається заява про реєстрацію. Станом на 1 січня 2023 року такий прожитковий мінімум становить 2684 грн відповідно до статті 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2023 рік". Інформація для друкованих медіа, зареєстрованих до набуття чинності Законом України "Про медіа". Відповідно до пункту 21 Прикінцевих та перехідних положень Закону суб’єктам, що діють на день набуття чинності Законом на підставі свідоцтва про реєстрацію друкованого засобу масової інформації, необхідно пройти реєстрацію впродовж року з дотриманням вимог статті 63 Закону. Плата за таку реєстрацію не стягується. Після спливу вищезазначеного строку свідоцтва про реєстрацію друкованих засобів масової інформації втрачають чинність. Інформація для реєстрації друкованих медіа в мирний час. Реєстрація друкованих медіа є добровільною і здійснюється з дотриманням вимог статті 63 Закону.

Онлайн-медіа

Реєстрація добровільна. За реєстрацію стягується реєстраційний збір у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що встановлений станом на 1 січня року, в якому подається заява про реєстрацію. Станом на 1 січня 2023 року такий прожитковий мінімум становить 2684 грн відповідно до статті 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2023 рік".

Переваги реєстрації для онлайн-медіа:

  • офіційний статус медіа;
  • гарантії щодо акредитації та професійної діяльності;
  • можливість брати участь у тендерах та діяльності органів спільного регулювання після їх створення;
  • ліберальніший підхід під час застосування санкцій у разі порушень.

Повний текст роз’яснень Нацради щодо Закону "Про медіа" тут.

Як повідомляв ІМІ, 31 березня 2023 року набув чинності Закон України "Про медіа", який Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року. Впровадження цього закону не відбудеться за один день. З огляду на складність процесу імплементації нормативно-правових актів частина положень закону набуде чинності пізніше, а частина може взагалі потребувати правок перед імплементацією.

ІМІ писав про те, як відбуватиметься імплементація нового Закону "Про медіа". Детальніше про це можна прочитати тут.

Законопроєкт суттєво розширює повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Зокрема, регулятор реєструватиме онлайн-видання та друковані медіа.

Також новий закон запроваджує на українському медійному ринку новий тип відносин між медіа та державними органами – співрегулювання. Метою співрегулювання є забезпечення участі суб’єктів у сфері медіа в розробленні й визначенні вимог до змісту інформації та недопущення цензури й зловживання свободою слова. Про це можна прочитати тут.

З вимогами до змісту інформації, які передбачаються в законі, можна ознайомитися тут.

Про відповідальність за порушення законодавства у сфері медіа можна прочитати тут.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про медіа" 29 грудня 2022 року. Верховна Рада ухвалила Закон №2693-д "Про медіа" в другому читанні й у цілому 13 грудня 2022 року. У першому читанні парламент підтримав законопроєкт №2693-д "Про медіа" 30 серпня.

6 березня 2023 року Рада Європи опублікувала висновок експертів щодо Закону України "Про медіа", згідно з яким закон здебільшого суголосний з директивою і відповідає стандартам Ради Європи.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадав, які мовні норми наберуть чинності 31 березня разом із Законом "Про медіа". Зокрема, щодо визначення українськомовної програми та фільму.

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС. З повним текстом документа можна ознайомитись за посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!