ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі видалили Facebook-акаунт головреда "Преступности.НЕТ" та YouTube-канал видання

12.07.2022, 11:47

Невідомі отримали доступ до власної Facebook-сторінки головного редактора миколаївського інтернет-видання “Преступности.НЕТ” Анатолія Чубаченка та видалили її. Окрім того, зловмисники заволоділи та видалили YouTube-канал видання. Редакція вважає, що це все робота російських спецслужб або російських хакерів.

Про це Анатолій Чубаченко розповів представниці ІМІ в Миколаївській області.

Так, зранку 10 липня Анатолій Чубаченко виявив, що на сайті “Преступности.НЕТ” відсутнє відео інтерв’ю, яке було опубліковане напередодні. Він побачив, що YouTube-канал видання був кимось видалений. Паралельно з цим виявилося, що він втратив доступ до власної Facebook-сторінки, яка згодом була видалена.

“Зранку я почав працювати та виявив, що на сайті відсутнє відео інтерв’ю з нашого YouTube-каналу, яке ми поставили на сайт днем раніше. Було написано, що канал видалено. Я почав розбиратись і зрозумів, що вже не маю доступу до пошти, яка була підв’язана під цей канал. Поки намагався з’ясувати, як це все відбулося, почав отримувати повідомлення на власну пошту про те, що в мене спочатку змінився номер телефону, який був прив’язаний до Facebook-акаунту, потім змінилася пошта, потім видалили мою пошту та змінили пароль. Я втратив узагалі будь-яку можливість підключитися до Facebook-акаунту, і пройшло буквально кілька хвилин, і мої колеги почали писати, що мій акаунт не доступний, тобто його немає, він також видалений”, – розповів головред. 

Редакція не розуміє, як це могло статися. На пошті та Facebook-акаунті були двофакторні авторизації. До того ж пошта, до якої був підв’язаний ютуб-акаунт, не була зв’язана з його телефоном. 

“Тобто в мене був пароль, але там була двофакторна авторизація. І точно так з фейсбуком, досі ми не можемо зрозуміти, як так сталося, що змогли отримати доступ до мого Facebook-акаунту без проходження двофакторної авторизації, яка була налаштована”, – сказав він. 

Редакція написала звернення до служби підтримки і на YouTube, і на Facebook. 

“Надійшла відповідь від ютубу, що вони розглядатимуть протягом двох днів, а може більше. Щодо фейсбуку немає як такої форми зв’язку, тому доводиться використовувати всі можливості, які були, які в них є, для відновлення доступу до акаунту, але наразі жодна з них не працює. Не дає можливості вирішити питання, тому що зловмисники просто змінили всі пошти всередині, і всі коди на зміну паролю, відновлення доступу приходять на ті пошти, які встановили зловмисники”, – зазначив Анатолій Чубаченко.

Він особисто та колектив видання вважають, що це все робота російських спецслужб або російських хакерів. Він зазначив, що зламані Facebook та YouTube хакери підв'язали під російську електронну пошту.

“Ми думаємо, що з великою ймовірністю це зробили російські спецслужби або російські хакери, тому що в моєму випадку вони прописали російські пошти типу “mail.ru”, які в Україні не використовуються. Це може пояснюватися тим, що на YouTube-каналі було багато відео про полонених російських солдат, про те, як українська армія розбиває російську техніку, було чимало переглядів – деякі видео набирали по 2 мільйони переглядів. А Facebook-акаунт зламали також мабуть через те, що я головний редактор видання, яке активно відстоює Україну і всіляко розвінчує російські фейки. Ми маємо чималу аудиторію. Тому, в принципі, це єдине пояснення, кому було потрібно в цей час зламувати фейсбук і пошту”, – зазначив Чубаченко. 

Головред просить допомогти напряму зв'язатися з представниками фейсбуку та ютубу, оскільки він боїться, що вони можуть втратити взагалі свій ютуб-канал, який розвивали 10 років, та фейсбук-сторінку.

Liked the article?
Help us be even more cool!