ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка запорізьких ЗМІ поскаржилася, що їх не акредитували на зустріч із Зеленським

20.08.2020, 16:25
Фото – i-micronews.com
Фото – i-micronews.com

У Запоріжжі щонайменше чотири місцевих медіа не були акредитовані на висвітлення робочої поїздки Президента України Володимира Зеленського до регіону. 

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомили журналісти неакредитованих медіа.

Так, не був акредитований муніципальний телеканал Z. Головний редактор каналу Олександр Коваленко повідомив у себе на фейсбуці, що така ситуація відбувається вперше за часів існування телеканалу. 

“Уперше за часи існування телеканалу Z наші журналісти не потрапили до медійного пулу, який формується з метою висвітлення робочої поїздки Президента України до Запоріжжя, котра триває сьогодні, 19 серпня! Деяких наших колег з інших ЗМІ акредитували ще минулої п’ятниці! Як стверджують джерела в Запорізькій обласній державній адміністрації, їх на власний розсуд фільтрувала та обирала пресслужба Президента України!” – написав він.

За його словами, 18 серпня Запорізька ОДА оголосила акредитацію, “напевне, лише після численних звернень обурених запорізьких журналістів і власкорів центральних ЗМІ”.

Олександр Коваленко вимагає пояснень від пресслужби Запорізької ОДА. “Вимагаю від пресслужби Запорізької обласної державної адміністрації офіційних пояснень щодо причин відмови в акредитації журналістів телеканалу Z, які мали б висвітлювати робочу поїздку до Запоріжжя Президента України Володимира Зеленського! Аргументи на кшталт карантинні обмеження та соціальна дистанція, пряма трансляція у фейсбуці або запрошення найбільш рейтингових ЗМІ не сприймаються”, – написав він.

Як повідомляє представниця ІМІ, також не були акредитовані журналісти тижневика “Запорозька Січ”. На думку заступниці директора ТОВ “Редакція газети “Запорозька Січ” Інни Бахтіної, “у найкращих традиціях української влади спрацювало вибіркове право”. 

“Журналістів видання “Запорозька Січ”, як і муніципального телеканалу Z, не акредитували на висвітлення візиту гаранта. Не хотілося пов’язувати таке побоювання журналістських матеріалів зі стартом майбутніх виборів. До речі, під час візиту Зеленського було презентовано кандидата на посаду міського голови Запоріжжя від партії “Слуга народу”, – повідомила вона.

Крім того, не були акредитовані онлайн-видання “Форпост” та “Регіонньюз”. За словами редакторки Мирослави Балабан, вони не додзвонилися за вказаним телефоном. “Ми багато разів спробували, то було зайнято, то не відповідали. Акредитація тривала лише кілька годин, а потім пост видалили в принципі”, – повідомила вона.

Також про неакредитацію повідомив журналіст телеканалу “Наш” Денис Розенков.

Журналіст Яків Носков повідомив, що журналістам за всю зустріч дали можливість поставити лише одне запитання та не дозволяли змінювати місцеположення під час виступів Президента та різних посадовців. 

“Після десятихвилинного спічу Зеленського перед мікрофонами прессекретарка Юлія Мендель дала можливість поставити лише одне питання, вибравши для цього один з місцевих телеканалів ТВ-5. На цьому “підхід до преси” було завершено, – розповів журналіст. – На другій локації, на мостах, підхід і зовсім не був передбачений. Більш того, лише після скандалу прессекретарки голови ОДА з держохороною останні погодилися пустити на огляд Зеленським мостів виключно фото- і відеооператорів”. 

Також, повідомив журналіст, з урахуванням дій пресслужби і Президента під час зустрічі у всіх склалося чітке відчуття, що основна мета візиту Зеленського не робоча поїздка, а присутність на презентації списку керівної партії в Запорізькій області. 

“Можна сказати, що в результаті власне робоча поїздка вклалася максимум у годину, при цьому журналістам дозволили поставити одне (!) запитання, а потім на черговій локації (будівництві мостів. – Авт.) нас поставили буквально в стійло перед естрадою на відверто партійному заході без можливості рухатися. Можу сказати, що проводити передвиборний тур під грифом “робочої поїздки” явно не добре”, – резюмував журналіст.

Своєю чергою, пресслужба Запорізької обласної адміністрації 19 серпня зреагувала на пост головного редактора телеканалу Z Олександра Коваленка і розмістила допис-відповідь із вибаченнями на своїй сторінці у фейсбуку. 

“Від імені Запорізької обласної державної адміністрації приносимо вибачення, що не всі представники ЗМІ змогли перебувати на всіх заходах за участю Президента України. У зв'язку з карантинними обмеженнями не було фізичної можливості розмістити всіх бажаючих з дотриманням дистанційних правил. Водночас ми запросили представників від УСІХ запорізьких медіахолдингів. Ми, так само як і журналісти, зацікавлені в широкому та об'єктивному висвітленні робочої поїздки Президента до нашої області. Тим більше вона є дуже результативною”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, у червні херсонські журналісти, що не були акредитовані на зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським, провели страйк: вони ставили новини без тексту, публікували порожні сторінки, вигадували текст з місця події.

Liked the article?
Help us be even more cool!