ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти надрукували на Миколаївщині клон місцевої газети для поширення своєї пропаганди

19.12.2022, 13:25
Фото – НикВести
Фото – НикВести

У місті Снігурівка Миколаївської області, яке з березня по листопад перебувало під російською окупацією, загарбники поширювали клон відомої в регіоні газети “Рідне Прибужжя”. Про це повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

Росіяни використали стилістику, шрифт та назву Миколаївської обласної газети, переклавши її російською мовою – “Родное Прибужье”. 

Проросійське “Родное Прибужье”, єдиний випуск якого датований 23 вересня, було надруковане для просування псевдореферендуму щодо приєднання Херсонської області та Снігурівки на Миколаївщині до складу Росії. У вихідних даних газети вказано, що її надруковано в Херсонській області з накладом 10 тисяч примірників. Жодних інших даних друкованого видання, а також відповідального за випуск немає.

Газета “Рідне Прибужжя” була створена в 1991 році як офіційне друковане видання Миколаївської області. Із 2019 року газета була роздержавлена, і наразі це приватне підприємство, директором якого є її головна редакторка Тетяна Фабрикова. До початку повномасштабної війни газета виходила тричі на тиждень накладом близько 10 тисяч примірників та розповсюджувалася на всій території Миколаївської області. 

Фото – НикВести

Як розповіла ІМІ головна редакторка газети Тетяна Фабрикова, востаннє газета виходила друком 24 лютого 2022 року, після чого через військові дії вимушена була призупинити свою роботу. Станом на грудень видання не відновило своєї роботи через фінансові труднощі, ситуацію в енергетиці в Україні й фізичну відсутність журналістів у Миколаєві, що впродовж повномасштабного вторгнення залишається прифронтовим містом. 

Тетяна Фабрикова обурена тим, що росіяни створили клон “Рідного Прибужжя”, щоб, використовуючи авторитет газети, поширювати проросійську пропаганду серед жителів Миколаївської області.

Вона повідомила, що останні кілька років газета “Рідне Прибужжя” друкувалась у типографії в Херсоні. Тетяна Фабрикова вважає, що окупанти змогли отримати доступ до файлів газети, що зберігались у типографії, та використати їх для створення клону.

“З цією ситуацією я не була знайома, я обурена тим, що вони використовують наш логотип, таке випускають. Коли почались воєнні дії в Миколаївській області, ми припинили випуск газети, тому що, по-перше, ми друкувались у Херсоні, там була типографія… Зараз поступово відновлюють свою роботу миколаївські газети, зокрема “Южная Правда” та “Вечірній Миколаїв”, але ми поки що не готові випустити номер, тому що журналісти поки не перебувають у Миколаєві. Я думаю, що як тільки наша енергетика стабілізується, то ми, звичайно, будемо виходити. Ми всі зобов’язання перед підписниками виконаємо. Тому що ми запізнюємося майже на рік. Ми лише за січень – лютий виконали наші зобов’язання перед підписниками. Цей випуск, який ви знайшли, – це спектакль, знають, що така газета існує, і тому використали це”, – розповіла Тетяна Фабрикова.

Liked the article?
Help us be even more cool!