ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під час окупації Ізюма директорка пошти поширювала пропагандистську пресу – СБУ

22.02.2023, 11:52
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Під час російської окупації міста Ізюм Харківської області 42-річна співробітниця одного з відділень Укрпошти в червні почала співпрацю з росіянами.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними правоохоронців, вона добровільно погодилася на пропозицію гауляйтера Ізюмського району очолити комунальне підприємство – так зване КП "Почта Изюма", яке росіяни створили на захопленій матеріально-технічній базі Харківської дирекції українського державного акціонерного товариства "Укрпошта".

З червня до вересня колаборантка отримувала в окупаційній адміністрації стоси пропагандистських газет: "Изюмський телеграфъ", "Харьков Z" та "Красная звезда" – і поширювала їх серед населення Ізюмського району через мережу поштових відділень.

За даними слідства, ці газети містили російську пропаганду, що нібито РФ та її збройні сили не є ворогом України, що неначе росіяни з турботою ставляться до жителів окупованих територій та надають їм усіляку допомогу і підтримку, пропагували легітимність окупаційної влади.

"Матеріали цих газет заперечували збройну агресію РФ проти України, нав'язували читачам негативне ставлення до України, прагнучи посіяти в нашому суспільстві недовіру до органів державної влади України та її Збройних Сил", – зазначають в СБУ.

Крім цього, "начальниця" агітувала своїх колишніх колег з Укрпошти оформлюватися на роботу до поштового підприємства окупантів, а також робила інші публічні заклики до співпраці з ворогом.

Співробітники СБУ затримали жінку в Ізюмі під час стабілізаційних заходів.

За матеріалами СБУ зловмисниці повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність у формі ведення інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією). Наразі їй обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За такий злочин їй загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

Як повідомляв ІМІ, на Харківщині ДБР знайшло пропагандистські листівки, які окупанти скидали з літака.

Під час окупації Балаклії Харківської області в приміщенні типографії "Балдрук" російські окупанти облаштували військову комендатуру та утримували там людей. За словами співробітника типографії Євгена Диканя, окупанти планували випускати на потужностях типографії газету "Харьков Z". 

Під час досліджень покинутих росіянами позицій на Київщині дослідники виявили великі обсяги російської пропагандистської газети "Красная звезда".

"Всюди, де вони стояли, були присутні їхні газети. Їм доставляли їх прямо на позиції, де вони воювали", – розповів голова міжнародної асоціації дослідників фортифікації "Цитадель" Павло Нетьосов.

Liked the article?
Help us be even more cool!