ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під час окупації нових міст Луганщини росіяни тримали трьох журналісток у катівнях "МДБ ЛНР"

22.09.2022, 13:23
Фото – pixabay.com
Фото – pixabay.com

Під час окупації нових територій Луганської області російські військові затримали трьох журналісток місцевих видань та тримали протягом кількох днів у приміщенні так званого "МДБ ЛНР".

Про це представниці ІМІ в приватній розмові розповіла одна із затриманих журналісток, ім'я якої ми не називаємо з міркувань безпеки.

Як розповіла журналістка, вона припинила свою роботу одразу після окупації міста, у лютому. Втім, це не вберегло її від затримання. Через кілька тижнів окупації росіяни відвезли її на допит у Луганськ, де протримали певний час, і лише згодом повернули до її міста. 

За словами журналістки, окупанти розпитували її переважно про інших колег з її міста або з інших міст.

Друга журналістка теж із невеликого міста. Російські окупанти затримали її біля будинку у квітні й сказали прямувати за ними. Інші вилучили з її дому мобільні та техніку для роботи. Її відвезли до місцевого осередку "МДБ ЛНР", а згодом – до Луганська. Шість годин розпитували про її життя, роботу, зарплату, оточення. Після допиту вона опинилася в камері зі своєю колегою, третьою журналісткою, про затримання якої нині відомо.

Окупанти запропонували жінкам три варіанти: в'язниця, депортація, колаборантство.

З острахом жінки погодилися на "співпрацю". Втім, щойно їх відпустили, вони змогли повідомити колегам на вільній території, що з ними сталося. За кілька місяців жінками вдалося втекти з окупованої території. 

Двоє з трьох журналісток продовжують працювати в медіа. Про третю є інформація, що поки вона не працює. Колеги не готові публічно зараз розповідати свої історії через сімейні обставини. Ці міста досі лишаються окупованими.

Liked the article?
Help us be even more cool!