ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавська ОДА обмежила доступ до інформації виданню "Полтавщина"

30.10.2020, 16:19
Фото – poltava.to
Фото – poltava.to

Департамент будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської обласної держадміністрації обмежив доступ до інформації інтернет-виданню “Полтавщина” про будівництво Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Про це видання повідомляє на своєму сайті.

Так, департамент відмовився надати виданню на запит копії актів виконаних робіт щодо будівництва нового ЦНАПу, назвавши їх інформацією з обмеженим доступом. Замість цього запропонував ознайомитися з обліковою карткою об’єкта.

Журналістка “Полтавщини” Дарина Синицька надсилала в Полтавську ОДА запит із проханням вказати, скільки коштів було витрачено на облаштування частини будівництва, що не має функціонального призначення.

“Просила надати копії актів виконаних робіт за період з 18 липня 2018 року по 28 вересня 2020 року. Документів ми так і не отримали”, – сказала Дарина Синицька.

Натомість видання отримало відповідь з поясненням причини відмови в наданні запитуваної інформації. Зокрема, що акти виконаних робіт належать до первинного бухгалтерського обліку.

“Розпорядженням голови Полтавської ОДА № 878 від 20.11.2019 “Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Полтавській ОДА”, до службової інформації в Полтавській ОДА та її структурних підрозділах відноситься інформація, що міститься в документах, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов’язані з розробкою напряму діяльності ОДА, її структурних підрозділів або здійсненням ними контрольних, наглядових функцій, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень; документи ОДА, що містять службову інформацію інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій. 

Організаційно-розпорядча документація, форми первинного обліку, довідки, службові та доповідні записки, листування з іншими органами державної влади створюються в процесі здійснення наглядових або контрольних функцій органів державної влади, з чого випливає, що вищезазначена інформація є інформацією з обмеженим доступом, відповідно до чинного законодавства”, – йдеться у відповіді, яку отримало медіа.

У коментарі представниці ІМІ в Полтавській області Дарина Синицька повідомила, що писати скаргу на неотримання відповіді чи подавати позов до суду не планує.

У пресслужбі Полтавської ОДА представниці ІМІ в Полтавській області пояснили, що вищезазначене розпорядження голови Полтавської ОДА №878 не містить жодних заборон щодо оприлюднення (надання) службової інформації, зазначеної в переліку цих відомостей, зокрема актів виконаних робіт.

“Тому посилання на Розпорядження голови Полтавської ОДА №878 від 20.11.2019 “Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в Полтавській ОДА” як на підставу для відмови в наданні публічної інформації є некоректним, оскільки доступ до службової інформації може бути обмежено лише у випадках, передбачених Законом України “Про доступ до публічної інформації”, – зазначили в ОДА. 

Водночас в ОДА додали, що для недопущення подібних ситуацій надалі відповідний лист-роз'яснення щодо застосування цього розпорядження надіслано всім структурним підрозділам облдержадміністрації.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що службовою інформацією може бути внутрішнє листування, яке передує розробленню документів, але не документи бухгалтерського обліку чи інші подібні документи.

За його словами, Закон України “Про доступ до публічної інформації” досить чітко регламентує як порядок надання інформації на запит, так і підстави відмови в її наданні. 

“Зокрема, зазначений закон регулює питання службової інформації. Відповідно до норм статті 9 зазначеного закону, службовою інформацією може бути внутрішнє листування, яке передує розробленню документів, але аж ніяк не можуть бути документи бухгалтерського обліку чи інші подібні документи. Нагадаю, що, відповідно до частини другої статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, необґрунтоване зарахування інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!