ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посадовицю Рівненської міськради можуть оштрафувати через приховування інформації від журналістів

20.01.2023, 15:51
Фото – law.com
Фото – law.com

Секретаріат уповноваженого Верховної Ради з прав людини склав адмінпротокол на посадовицю Рівненської міської ради через приховування інформації про те, хто з працівників прокуратури отримав службове житло, повідомляє “Четверта влада”

Протокол склали на начальницю відділу обліку та розподілу житла Рівнеради Наталію Марщівську. Влітку 2022 року, посилаючись на воєнний стан, вона відмовилася надати цю інформацію журналістці “Четвертої влади” Антоніні Торбіч.

Видання зазначає, що на час воєнного стану Верховна Рада не обмежувала дію норми Закону “Про доступ до публічної інформації”, яка передбачає, що не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, зокрема до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Видання надіслало повторний запит, а коли відмовили й на нього, звернулася зі скаргою до уповноваженого з прав людини.

“Четверта влада” повідомляє, що в секретаріаті омбудсмена не одразу належним чином зреагували на скаргу журналістів. Однак ситуація змінилася після онлайн-зустрічі на тему викликів свободи слова під час війни, що організувала громадська організація “Платформа прав людини”, в якій участь брали медійники та представник уповноваженого з прав людини.

Як розповіли виданню в рівненському представництві секретаріату уповноваженого з прав людини, адмінпротокол склали 23 листопада 2022 року за статтею 212-3 КУпАП, тобто через “необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом”.

Зараз цей адмінпротокол розглядають у Рівненському міському суді. Якщо суд визнає посадовицю винною за цією статтею, то це мало б призвести до накладення штрафу на посадових осіб від 425 до 850 грн.

Нагадаємо, що це не єдине перешкоджання в доступі до публічної інформації, з яким стикалися журналісти “Четвертої влади” у 2022 році. Так само міська рада приховала від видання інформацію про підприємців, які працювали в міському парку, інші міські ради не надали інформацію про зарплати керівництва, а суд – про розгляд деяких справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!