ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представник ІМІ порушив перед поліцією питання недопуску журналістів під час карантину

22.04.2021, 12:05
Фото відділу комунікації ГУ НП в Закарпатської області
Фото відділу комунікації ГУ НП в Закарпатської області

Представник ІМІ в Закарпатській області Ярослав Гулан наголосив на потенційних перешкодах журналістській діяльності, пов’язаних з карантинними обмеженнями.

Про це він сказав 21 квітня під час зустрічі з начальником сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУ НП України в Закарпатській області, підполковником поліції Олександром Баторі.

“Хоча зараз ніде законодавчо не прописано заборони участі медійників у відкритих заходах влади, як-от присутності на депутатських сесіях, засіданнях виконкомів, судових засіданнях, в Україні, зокрема й на Закарпатті, фіксуються спроби обмежити присутність журналістів там, де вони мають право бути, під приводом карантину. Цю ситуацію також не можна ігнорувати, адже обмеження законного доступу до інформації негативно відбивається не тільки на правах медійника, а й цільової аудиторії журналіста чи ЗМІ”, – зазначив Ярослав Гулан. 

Як відомо, на Закарпатті торік була спроба не допустити медійників до першого засідання новообраного складу обласної ради. 

Під час зустрічі представник поліції підтвердив, що станом на 1 квітня розслідується три кримінальні провадження щодо порушення прав журналістів, що сталися на Закарпатті й у фокусі уваги ІМІ.

Зокрема, це кримінальні провадження щодо ненадання розпорядниками інформації відповідей на інформаційні запити закарпатських журналістів Станіслава Данка та Олени Мудри

Баторі поінформував, що департамент у структурі МВС був створений рік тому і одним із завдань його діяльності є саме справи, пов’язані зі злочинами проти представників медіа. Хоча, за його словами, на Закарпатті сектор безпосередньо не веде розслідування журналістських справ, утім вони на контролі. 

Крім того, представник поліції закликав журналістів не лише на лінію 102 повідомляти про порушення їхніх прав та писати заяви, а й писати на поштову скриньку ДЗІСД – [email protected]. За словами Баторі, це потрібно, щоб представники відомства на місцях тримали ситуацію на контролі.

Зі свого боку Ярослав Гулан зазначив, що донесе інформацію до закарпатських медійників, зокрема щодо алгоритму дій у разі ознак злочину проти їхніх професійних прав. 

Як повідомляв ІМІ, 4 лютого на Закарпатті журналісти-розслідувачі Станіслав Данко та Олена Мудра закликали Міністерство внутрішніх справ ефективніше реагувати на порушення їхніх прав. Вони надіслали звернення до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та до керівництва закарпатської поліції щодо ситуації з неналежним реагуванням окремих місцевих підрозділів поліції на повідомлення щодо можливих порушень прав журналістів. У листі перелічуються факти, зокрема, про закриття кримінального провадження щодо ненадання відповіді на журналістський запит Станіслава Данка з боку Служби автомобільних доріг, відмову поліції міста Виноградів відкрити кримінальне провадження за заявою журналістки Олени Мудри щодо ненадання відповіді від міськради на інформаційний запит. Журналісти отримали відповідь від МВС на своє звернення, однак їх ця відповідь не задовольнила.

Liked the article?
Help us be even more cool!