ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Питання держтаємниці": судове засідання в справі Трухіна частково закрили для журналістів

20.09.2022, 16:53
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Адвокати народного депутата Олександра Трухіна попросили частину судового засідання проводити без журналістів і вільних слухачів, пославшись на те, що там буде питання державної таємниці або інформації з обмеженим доступом. Про це повідомив Центр протидії корупції.

"Зокрема, дії депутата після 24 лютого. Суддя Біцюк у цій частині клопотання задовольнив", – йдеться в повідомленні.

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає вже прогресом те, що суд засекретив лише частину засідання.

"Суд може ухвалити рішення про здійснення кримінального провадження в закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише в разі... якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом... (п. 4 ч. 2 ст. 27 КПК). Прогрес у тому, що засекретили частину засідання, а не ціле", – зазначив юрист.

Роман Головенко додав, що доволі часто закривають свої засідання місцеві ради. Щоправда, у законі про місцеве самоврядування не згадано про можливість закрити засідання частково, а в КПК – згадано.

Тож на тлі теперішнього обмеження доступу до інформації і прозорості під приводом війни, вважає Роман Головенко, рішення суду видається адекватним.

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня Вищий антикорупційний суд призначив народному депутату Олександру Трухіну, який підозрюється в спробі підкупу поліцейських, заставу в 49 620 грн. 

1 лютого 2022 року "Українська правда" опублікувала відео, на якому народний депутат від "Слуги народу" Олександр Трухін намагався підкупити поліцейських після ДТП 23 серпня 2021 року за його участю. Автомобіль Audi, у якому перебував Трухін, не дотримався безпечної дистанції на Бориспільській трасі біля в’їзду до Києва і в’їхав у Ford, який, своєю чергою, протаранив автомобіль Daewoo. Унаслідок аварії поранень зазнали шестеро людей.

На відео Трухін звертається до поліцейського зі словами, мовляв, "давай я тихенько в ліс піду", а потім обіцяє "поговорити" з очільником МВС Денисом Монастирським. Він також заявив, що не був за кермом автівки, яка потрапила в ДТП. Народний депутат звертався до правоохоронця та обіцяв "знайтися" потім та "віддячити".

ДБР заявило, що в розпорядженні слідства не було відео, яке 1 лютого оприлюднила "Українська правда" щодо ДТП за участю народного депутата Олександра Трухіна.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження стосовно пропозиції надання хабаря з боку народного депутата Олександра Трухіна поліцейському на місці скоєння ДТП.

7 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили Трухіну про підозру в спробі підкупу поліцейських.

Liked the article?
Help us be even more cool!