ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила за основу законопроект про заборону використання російських джерел в освіті та науці

02.12.2022, 15:45

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності.

Проєкт закону №7633, поданий групою народних депутатів, парламент ухвалив 1 грудня. 

“Законопроєктом передбачається розроблення механізмів захисту освітньої та наукової сфер в Україні від пропаганди та поширення шовіністичної загарбницької геополітичної доктрини “русского міра” через наукові дослідження, академічні тексти та джерела інформації у цих сферах”, - повідомляється на сайті Верховної Ради.

Документом пропонується внести зміни до законів України “Про освіту” та “Про наукову і науково-технічну діяльність”, закріпивши загальні принципи захисту освітньо-інформаційного та наукового простору України від російського впливу.

Зокрема, законопроектом вводяться обмеження на використання посилань в освітніх, науково-світніх програмах та наукових дослідженнях на джерела інформації, створені на території Росії, державною мовою РФ, громадянами та юридичними особами РФ.

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні критично оцінив зауваження до законопроекту №7633 щодо:

  • обмеження використання для потреб наукових досліджень дуже великої кількості наукових праць, художніх творів, написаних російською мовою і виданих в різні історичні періоди; 
  • відповідних посилань на авторів з Росії, зокрема посилань українських науковців на власні праці, видані до 2014 року російською мовою; 
  • поширення використання джерел інформації юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких є фізичні або юридичні особи держави агресора.

За результатами обговорення Комітет напрацював відповідні пропозиції до законопроекту, які можуть бути враховані під час його розгляду в першому читанні. А також Комітет дійшов висновку, що законопроект може бути доопрацьований до другого читання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

Liked the article?
Help us be even more cool!