ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редакцію "Слідства.Інфо" позбавили акредитації при ВР (доповнено)

28.10.2020, 13:14
Фото – youtube.com
Фото – youtube.com

Пресслужба Апарату Верховної Ради з урахуванням рішення Комітету ВР зі свободи слова припинила акредитацію редакції видання “Слідство.Інфо”.

Про це йдеться в листі пресслужби парламенту від 26 жовтня на адресу головної редакторки “Слідства.Інфо” Анни Бабінець, який вона оприлюднила на своїй фейсбук-сторінці.

Акредитацію видання при Верховній Раді припинено як таку, що не відповідає меті: “для всебічного, об'єктивного та збалансованого висвітлення журналістами, технічними працівниками засобів масової інформації діяльності Верховної Ради України”.

Як повідомила в листі пресслужба Ради, 20 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформації за результатами моніторингу висвітлення діяльності Верховної Ради акредитованими журналістами ухвалив рішення з рекомендацією пресслужбі Апарату ВР припинити акредитацію видання та його журналістів. 

Пресслужба акцентувала увагу редакції видання, що “метою акредитації є надання можливостей для всебічного, об'єктивного та збалансованого висвітлення журналістами технічними працівниками засобів масової інформації діяльності Верховної Ради України”.

Вона повідомляє, що відправила на адресу редакції запит із проханням надати матеріали щодо висвітлення акредитованими при ВР журналістами “Слідства.Інфо” діяльності парламенту за 2019–2020 роки.

Проте, наголошує пресслужба, протягом місяця відповіді до них не надійшло, а власний моніторинг “також не підтвердив наявність публікацій щодо діяльності Верховної Ради України”.

Анна Бабінець зазначила, що редакція вбачає в такому рішенні наступ на свободу слова й оскаржуватиме його.

“Ми в “Слідстві.Інфо” вбачаємо в такому рішенні ВР наступ на свободу слова та тиск на незалежні медіа з боку держорганів. Будемо його оскаржувати й обов'язково повідомимо про це всі впливові міжнародні організації”, – написала вона.

Бабінець навела приклади роботи “Слідства.Інфо”: “Це наш проєкт “Посіпаки” про помічників народних депутатів змусив ВР нарешті почати оприлюднювати імена помічників, які раніше були засекречені. Це наш фільм “Клуб книголюбів” розповів про те, як продаються голоси в парламенті: окремо чи цілими фракціями. Це ми розповіли всім про куплене румунське громадянство парламентаря Олександра Дубінського. Це ми знайшли приховану закордонну нерухомість нардепів Палиці та Гереги. А нещодавно показали, як депутати-багатії звертаються по грошову допомогу з бюджету”.

У протоколі засідання Комітету з питань свободи слова зазначено, що стосовно можливості позбавлення акредитації журналістів, які не висвітлюють діяльності Верховної Ради України, звернулася керівниця пресслужби Апарату Верховної Ради України Ірина Кармелюк.

Під час виступу на засіданні комітету Кармелюк зазначила, що на сьогодні у Верховній Раді акредитовано понад 3000 представників засобів масової інформації. Пресслужба Апарату Верховної Ради України надіслала їм листи з проханням надати матеріали про роботу парламенту за період акредитації 2019-2020 роки. 

Вона попросила комітет позбавити акредитації журналістів тих видань, які не здійснюють висвітлення діяльності Верховної Ради.

Окрім, “Слідство.Інфо”, пропонувалося позбавити акредитації ще 21 видання: інтернет-видання “POLITMARKET.INFO”, mind.kiev.ua, газета “патріот ПЛЮС патріот”, інтернет-видання “ВД Панорама”, “Правова інформатика”, “Ю-Контрол Медіа”, інформаційні агентства АУРБ “ФАЛЬКОН”, “Стоп Корупції ТВ”, “МСГК Інфо”, “Косатка Медіа”, “Журналісти проти корупції”, “Громадське телебачення Донбасу”, “Агентство промислової політики”, журнали “Час перших”, “Доброволець України”, газета “НикВести”, “Схід та захід разом”, “Слово ПАТРІОТА”, “Життя Авто Євро Сили”, газета "Ветеранська правда”, інформаційне агентство “Руська Правда”.

Liked the article?
Help us be even more cool!