ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські пропагандисти підробили новину в стилі Укрінформу та поширили в соцмережах

17.04.2023, 09:44
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Російські пропагандисти підробили новину в стилі Укрінформу та поширили від його імені в соцмережах та медіа. Про це Укрінформ повідомляє на своєму сайті.

Cкріншот ніби новини із сайту Укрінформу за 24 березня поширили в російських телеграм-каналах, соцмережах Twitter, ТікТок, “Вконтакте”, Youtube, а також у ЗМІ.

У підробленій новині, оформленій під стиль Укрінформу, йдеться, що в Україні з’явився законопроєкт про заборону фото і відеознімання кладовищ, а її джерелом указано сайт парламенту. 

“Далі слідує специфічно сформульоване “пояснення” від невказаних законодавців, що “публічне висвітлення станів українських кладовищ може дати цінну розвідувальну інформацію армії Російської Федерації, а також створювати негативний інформаційний фон всередині самої країни”, – пише медіа.

Укрінформ заявляє, що ця новина є фейком: “На сайті Укрінформу такої новини не було. У цьому можна переконатися, скориставшись онлайн-архівом Web Machine. Пропагандисти переконують, що новина з’явилася 24 березня о 19:24, але це не так. В цей день і час на сайті вийшла зовсім інша новина”, – зазначає редакція.

Крім того, Укрінформ звернув увагу, що з початку повномасштабного вторгнення використовує маленькі символи під час написання, коли йдеться про Росію. 

“Це не врахували пропагандисти й написали назву своєї країни з великої літери, що також вказує на підробку. До того ж, поширюючи інформацію про законопроєкти, Укрінформ завжди вказує їх номер, чого не зробили росіяни, коли фабрикували фейк", – йдеться в повідомлені.

Також медіа звертає увагу, що такий законопроєкт відсутній в архіві зареєстрованих Верховною Радою України законопроєктів.

Укрінформ зазначає, що російські пропагандисти не вперше підробляють скриншоти від імені інформагентства. Минулого разу вони поширили інформацію, що в “пункті незламності” в Харкові загинуло троє людей, а влада наказала українським ЗМІ приховати трагедію, але фейк було спростовано.

Як повідомляв ІМІ, 10 квітня стало відомо про появу в мережі фейкового сайту, який імітує сайт онлайн-видання “Українська правда”. УП звернулася до СБУ з проханням вжити заходів через поширення невідомими на фейковому сайті вигаданої колонки журналіста, військового Павла Казаріна.

У березні 2023 року редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

11 квітня інтернет-видання Obozrevatel повідомило, що в мережі з'явився фейковий сайт, який імітує вигляд їхнього сайту та поширює неправдиві новини. Медіа звернулося до Служби безпеки України з проханням вжити відповідних заходів.

Liked the article?
Help us be even more cool!