ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

РосЗМІ поширюють фейк про будівництво траси до Одеси для перекидання сил НАТО в Україну – Стратком

14.02.2023, 13:30
Фото – Shutterstock / ADragan
Фото – Shutterstock / ADragan

Російські медіа поширюють інформацію про те, що Молдова та Румунія терміново будують трасу до Одеси, щоб перекинути сили НАТО в Україну.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на проєкт StopFake.

Фактчекери зазначають, що пропагандисти посилаються на заяву міністра транспорту та інфраструктури Румунії Гріндяну: той дійсно повідомив, що обидві країни розглядають можливість продовження будівництва румуно-молдовської траси до української Одеси. 

"Але жодних заяв про те, що траса необхідна для "перекидання сил НАТО в Україну", або про те, що дорога будується в рамках військової допомоги Україні, міністр не робив", – наголошують у StopFake.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зауважили, що це шосе – спільний проєкт Румунії та Молдови щодо з’єднання двох країн швидкісним автобаном Unirii (A8). Уперше про необхідність його будівництва заговорили ще 2009 року – задовго до воєнної агресії рф проти України.

На цей час будівництво не почалося: проєкти з будівництва різних ділянок цієї дороги ще проходять численні процедури затвердження.

Як повідомляв ІМІ, громадська організація "Інститут Політичної Інформації – ІПІ" презентувала проєкт у телеграмі "ФейкБум бот" – освітній сервіс, головною метою якого є залучити користувачів телеграму до медіаграмотності.

Liked the article?
Help us be even more cool!