ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ ліквідувала ботоферму, яка на замовлення спецслужб РФ поширювала пропаганду

11.11.2022, 15:13
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України заблокувала потужну ботоферму, яка працювала на російські спецслужби та поширювала кремлівську пропаганду. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними слідства, ботоферму організували четверо мешканців Вінниччини, а її технологічне забезпечення здійснював житель Києва. Спеціалізоване обладнання дозволяло щодня реєструвати понад 500 анонімних облікових записів у різних соцмережах, зокрема заборонених в Україні. 

“Саме ці фейкові акаунти використовували для поширення кремлівської пропаганди в інтернет-просторі. Насамперед зловмисники масово розповсюджували дезінформацію про ситуацію на фронті, а також виправдовували збройну агресію РФ. Подібні “вкиди” подавали від імені “пересічних” громадян, які нібито проживають в Україні, зокрема в тимчасово окупованих її районах”, – повідомляє СБУ.

Як встановила СБУ, російські спецслужби були основними клієнтами ботоферми. “Через підставних осіб ворог купував анонімні акаунти та застосовував їх для проведення інформаційно-підривної діяльності. За кожного “бота” ділки отримували плату електронними переказами, які проходили через платіжні системи РФ”, – зазначає СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання адміністратора та в приміщеннях ботоферми правоохоронці виявили: комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності; тисячі сім-карток різних операторів мобільного зв’язку; спеціальне програмне забезпечення. 

Вилучену техніку скеровано на експертизу.

У межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України триває слідство для з’ясування всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності винних осіб.

Розв'язується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Liked the article?
Help us be even more cool!