ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру священнику з Лаври, на богослужінні якого прославляли "русский мир"

01.12.2022, 15:39
Фото - СБУ
Фото - СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру організаторам богослужіння, під час якого у Києво-Печерській Лаврі вихваляли “русскій мір”.

За даними слідства, встановлено факт протиправних дій одного із священнослужителів і його спільників, які брали участь у тій службі. Це підтверджено відповідними експертними дослідженнями, зазначає спецслужба. 

Так, вказані особи підозрюються у вчиненні правопорушень за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників, вчинене групою осіб).

Як повідомляв ІМІ, 15 листопада СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. 

Слідство здійснюється за ч.1 ст.436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Раніше священник ПЦУ Михайло Омелян оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці відео з Києво-Печерської лаври від 12 листопада, на якому віряни, ймовірно, моляться за Росію. Парафіяни співали пісню “Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка-Русь”.

Після цього голова СБУ Василь Малюк заявив, що цей інцидент не залишиться без відповідної реакції. “Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на “пробудження матушкі-русі”, мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів”, – заявив він.

14 листопада намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали вищевказану пісню, і заявив, що священника Захарія, який вів цей молебень, відсторонили.

22 листопада СБУ провела контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві.

Liked the article?
Help us be even more cool!