ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ просять пояснити, на підставі чого російська медійниця в'їхала до України

14.03.2023, 13:09
Фото із соцмереж
Фото із соцмереж

До України приїхала російська медійниця Євгенія Альбац та подорожує країною. Про свої візити вона пише у фейсбук-постах. Натомість українська журналістка Зоя Казанжи звернулася до Служби безпеки України з проханням пояснити, на підставі чого і який саме орган видав візу для в’їзду до України громадянці РФ Євгенії Альбац, хто саме з посадових осіб чи громадських організацій супроводжує її під час перебування в Одесі.

Також Казанжи просить відповісти, чи не підпадають висловлювання Альбац під статтю 436-2 “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників” ККУ.

Зоя Казанжи навела два висловлювання Альбац з її інтерв’ю після повномасштабного нападу Росії на Україну 24 лютого:

“У західних військових експертів немає такого уявлення, що зараз російську армію розгромлять. Немає зараз таких даних, що розгромлять. І до кінця року не розгромлять. На жаль… чи на щастя…. Я все-таки залишаюсь лояльною до свого прапора. Я не можу їм бажати... ой”.

“Хлопчики погано екіпіровані, у них немає бронежилетів”.

У коментарі ІМІ Зоя Казанжи пояснила, на яку реакцію чекає після звернення до СБУ.

“Було б добре, якби її видворили, але я розумію, що вона, можливо, вже поїхала, тому що поруч з Одесою “Паланка” (пункт пропуску. – Ред.). Зазвичай Одеса для них кінцева мета. Вони (представники російських медіа, зокрема. – Ред.) перетинають кордон, а далі їдуть до Кишинева, а звідти летять, куди їм треба. Овсянникова так виїжджала”, – пояснила журналістка.

Вона не відкидає, що не отримає очікуваної реакції від СБУ. “Навіщо я все це роблю? Оскільки в нас почастішали візити “хороших русских”, то владні структури, які відповідають, зокрема, за видавання віз таким “гарним росіянам”, мають це прокомунікувати, повідомити, як урегульовуються стосунки з цими “хорошими русскими”. Ми їх пускаємо чи не пускаємо? У нас з ними співпраця? Ми їх захищаємо?” – розповіла Зоя Казанжи.

Вона додала, що має припущення, що дозвіл на в’їзд окремим громадянам Російської Федерації може мати політичне підґрунтя і хтось із провладних кіл зацікавлений у їхніх візитах.

“Тому що не можуть такі візити відбуватися без благословіння вище”, – наголосила журналістка.

Судячи з дописів Євгенії Альбац, першим великим українським містом, яке вона відвідала, був Хмельницький. Також у неї є дописи з Вінниці, зокрема фото Будинку офіцерів, у який росіяни вдарили ракетою. Хоча Альбац у своєму дописі не уточнює, чия ракета влучила в будівлю.  

Так само вона не уточнює, чиї “кинджали” прилетіли до Києва, де вона зупинялась у день обстрілу.

Як повідомляє 24 канал, у Держприкордонслужбі не змогли відповісти, як Альбац потрапила до України. Речник ДПСУ Андрій Демченко зауважив, що не може розголошувати інформації про перетин кордону третіми особами.

Детектор медіа” з посиланням на свої джерела повідомляє, що Альбац перетнула український кордон не за російським паспортом, а за паспортом громадянки Ізраїлю. Крім того, жодної інформації щодо заборони в’їзду Альбац до України правоохоронці не отримували.

Євгенія Альбац – російська журналістка. До лютого 2022 року вела авторську програму на радіостанції “Ехо Москви” “Повний Альбац”. Також Альбац – головна редакторка журналу The New Times. У вересні 2022 року український журналіст Айдер Муждабаєв розкритикував Альбац за підтримку армії Росії та її обурення недостатньою укомплектованістю армії РФ під час вторгнення на територію України, що спричинила втрати з боку російської армії.

Liked the article?
Help us be even more cool!