ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила мережу проросійських інтернет-агітаторів у п'яти областях України

20.01.2023, 17:45
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Співробітники Служби безпеки України викрили міжрегіональну мережу проросійських інтернет-агітаторів у Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській та Черкаській областях.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Учасники мережі публічно виправдовували російську збройну агресію та закликали до захоплення державної влади в Україні.

"Для проведення інформаційних диверсій вони створили десятки спеціалізованих телеграм-каналів та профілів у соцмережах. Деструктивний контент "підхоплювали" з пропагандистських інтернет-ресурсів країни-агресора", – зазначили в СБУ.

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами інформаційно-підривної діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили дев’ятьом учасникам агітаційної "мережі" про підозру в скоєнні злочинів проти державної безпеки України.

Так, у Дніпропетровській області СБУ припинила діяльність чотирьох агітаторів: через інтернет вони дискредитували підрозділи Сил оборони.

У коментарях під власними "публікаціями" вони підтримували дії росіян та виправдовували їхні воєнні злочини, зокрема ракетні удари по українських містах.

На Миколаївщині затримано очільника місцевої громадської організації на публічних закликах до насильницького захоплення влади в регіоні.

Чоловік був прибічником прокремлівського руху "народовластие" і своїми діями намагався розхитувати внутрішньополітичну ситуацію на Півдні України.

У Запорізькій області викрито ще двох ворожих агітаторів. Перший закликав своїх знайомих, які переселилися до Львова, не вірити українській владі та повертатися до Запоріжжя для підтримки російських окупантів.

Наступна прихильниця росіян – жителька обласного центру. У спілкуванні зі своїми знайомими вона виправдовувала повномасштабне вторгнення РФ і підтримувала окупацію регіону Росією.

На Черкащині місцева жителька поширювала дописи на підтримку російської армії. Власні пости, фото з ворожою символікою та репости з прокремлівських пабліків розміщувала в соцмережі "Одноклассники".

У Львові спецслужба викрила місцевого жителя, який в інтернеті популяризував ідеї "русского мира" та окупаційний режим у тимчасово захоплених районах на Сході та Півдні України. 

У межах кримінальних проваджень за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників)

Як повідомляв ІМІ, Служба безпеки України викрила "послідовницю" підозрюваного в держзраді блогера Кирила Стремоусова, яка намагалась організувати в Київській області розгалужену мережу поширення в інтернеті кремлівських наративів щодо війни в Україні. 

Liked the article?
Help us be even more cool!