ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала священника УПЦ МП, який збирав для ФСБ розвіддані про оборону Сумщини

03.03.2023, 15:49
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала настоятеля храму УПЦ МП, який збирав для ФСБ Росії розвіддані про оборону Сумщини. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними СБУ, настоятель храму УПЦ МП в Шосткинському районі Сумської області негласно співпрацював з ФСБ. Він збирав інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону.

“Насамперед він намагався виявити місця базування командних пунктів і складів з артилерійським озброєнням ЗСУ. Для цього об’їжджав прикордонну місцевість та приховано здійснював фото- і відеофіксацію українських об’єктів. Розвідувальна інформація потрібна була загарбникам для проведення прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів по регіону, а також здійснення диверсійних вилазок”, – зазначає СБУ.

Крім того, протоієрей збирав персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців. Затримали його на спробі передання агресору закритих відомостей про посадовців місцевих військових адміністрацій.

За даними слідства, протоієрей був завербований кадровим співробітником управління ФСБ в Брянській області у вересні минулого року. 

“У поле зору російської спецслужби потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих. Для комунікації з агресором використовував анонімні месенджери, а зібрану інформацію передавав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів з прив’язкою до місцевості”, – йдеться в повідомленні.

Під час обшуків за адресою проживання фігуранта та в храмі правоохоронці виявили: мобільні телефони з доказами листування з ФСБ та проросійську літературу.

Фігуранту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Розв'язується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв ІМІ, 20 лютого СБУ оголосила підозру в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП. За даними слідства, митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності та переконань. Також під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, серед яких patriarchia.ru та pravmir.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!