ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Селищна рада на Черкащині заборонила журналістці проводити відеознімання сесії

19.03.2021, 11:15
Фото – скріншот з відео Валентини Блиндар
Фото – скріншот з відео Валентини Блиндар

Маньківська об'єднана територіальна громада (ОТГ) Черкаської області заборонила журналістці газети “Всеукраїнське об'єднання “Свобода” Валентині Блиндар відеофіксацію сесії ОТГ, яка відбувалася 16 березня.

Про це журналістка повідомила ІМІ.

За словами журналістки, голова селищної ради Валерій Івасюк вніс на голосування питання про її присутність на сесії та про дозвіл на відеознімання. Депутати підтримали пропозицію залишити її на сесії, але заборонили відеофіксацію.

Журналістка прийшла на сесію, щоб відзняти, зокрема, ухвалення питання про висвітлення ЗМІ діяльності виконавчих органів ОТГ протягом 2021–2025 років.

Як розповіла Блиндар, вона акредитувалася на сесію від газети. “Я була не те, що здивована. Я була спантеличена таким рішенням і навіть не думала, що таке можна зробити. Я за місяць подала всі необхідні документи, зокрема й посвідчення журналістки. Тому це нонсенс якийсь”, – розповіла вона.

Також вона додала, що з трьох медіа заборонили знімання лише їй.

Валентина Блиндар викликала поліцію і написала заяву про перешкоджання.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що в діях голови є ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

Він нагадав, що, відповідно до частин першої, другої статті 25 Закону України "Про інформацію", а також пунктів 2, 3 частини другої статті 26 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" журналіст має право відвідувати державні органи, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи й організації та бути прийнятим їхніми посадовими особами, а також відкрито здійснювати записи, зокрема із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом, – незалежно від того, хто є засновником газети. 

Сафаров додав, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику призводить до відповідальності згідно із законами України. 

Liked the article?
Help us be even more cool!