ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Селищна рада на Черкащині зробила вхід для журналістів на свої комісії лише за запрошенням

15.12.2020, 17:21
Фото – viche.ck.ua
Фото – viche.ck.ua

Катеринопільська селищна рада (Черкаська область) ухвалила зміни до Положення про постійні комісії селищної ради, згідно з якими на засідання комісій можна потрапити лише за персональним запрошенням.

Таке рішення новообрані місцеві депутати майже одноголосно ухвалили 8 грудня, повідомляють "Вісті Черкащини"

Як пише видання, нові правила стосуються громадян, журналістів та депутатів з інших комісій.

"У засіданнях постійних комісій мають право брати участь запрошені члени інших комісій, а також запрошені депутати вищого рівня, працівники виконавчого апарату, селищної ради та районної ради, мається на увазі Звенигородської", – пояснив селищний голова Володимир Коваленко і зауважив, що таке рішення є правом комісій, але відвідувати сесії можна всім.

Зі свого боку депутат від партії "За майбутнє" Іван Гегедош зазначив, що "ці зміни до положення не є правочинними". "Я читав повноваження депутата, там чітко прописано: депутат може бути присутнім на всіх комісіях", – сказав він.

Редакція видання звернулася до чинного Закону України "Про статус місцевих рад", де в пункті першому статті 19 "Права депутата місцевої ради у раді та її органах"  сказано, що "депутат місцевої ради, який не входить до складу відповідного органу ради, може брати участь у його роботі з правом дорадчого голосу".

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що ухвалення цих норм не відповідає вимогам чинного законодавства і є протиправним перешкоджанням веденню законної журналістської діяльності. 

"Органи місцевого самоврядування, відповідно до статті 19 Конституції України, зобов'язані діяти лише на підставі закону. Карантинні обмеження, встановлені Кабміном станом на грудень 2020 року, не передбачають обмежень на відвідування приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Єдиним винятком є проведення заходів у режимі відеоконференції, дистанційно, відповідно до п. 11-1 розділу 5 Закону України "Про місцеве самоврядування", – зазначив юрист. 

За його словами, у разі проведення заходів "наживо" журналіст має право відвідувати приміщення органів державної влади й відкриті заходи (ч. 2 ст. 25 Закону України "Про інформацію"), використовувати технічні прилади для аудіо-, відеозапису (ч. 1 ст. 25 ЗУ "Про інформацію"), перебувати в місцях і на територіях, де оголошено карантин (ч. 4 ст. 25 ЗУ "Про інформації"). 

"Недопуск журналіста на відкриті заходи є перешкоджанням законній професійній діяльності журналіста, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України. У разі, коли відбувається такий недопуск, бажано викликати поліцію (за можливості) та подати наряду заяву про скоєння злочину за статтею 171 ККУ. Якщо прибуття наряду є проблематичним (віддалена місцевість, наприклад), подати заяву про злочин можна у відповідний відділ поліції за місцем скоєння злочину, зокрема поштою", – сказав Алі Сафаров.

Нагадаємо, раніше ІМІ писав про те, як журналістам подавати заяву про злочин.

Liked the article?
Help us be even more cool!