ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Штаб з питань поводження із полоненими перевіряє інформацію щодо нібито страти найманця ПВК "Вагнера"

15.11.2022, 13:33
Фото - armyinform.com.ua
Фото - armyinform.com.ua

У Координаційному штабі з питань поводження із полоненими заявили, що росіянин Євґєній Нужин, якого нібито стратили бойовики ПВК "Вагнера", відсутній у списках тих, хто добровільно здався в полон.

У штабі зазначили, що Нужин відбував покарання за важкий злочин у колонії МВС Росії. Щоби вийти з в’язниці, він вступив до лав найманців для участі у війні Росії проти України, перебував на території країни у складі приватної військової компанії «Вагнер», а також до війни був прихильником політики держави-агресора.

"Інформація, оприлюднена в соціальних мережах, наразі перевіряється. Україна зі свого боку гарантує дотримання міжнародних стандартів згідно з Женевськими конвенціями у поводженні з російськими військовополоненими та робить усе можливе, щоби всі наші полонені захисники повернулися додому якнайшвидше.

Жоден російський військовополонений, який добровільно здався у полон українським військам, не був обміняний та не буде повернений до держави-агресора без його згоди, а також відповідного запиту російської сторони", - наголосили у штабі та закликали міжнародну спільноту посилити контроль як щодо дотримання прав українських військових, які знаходяться у полоні РФ, так і прав звільнених Україною військовослужбовців Росії, які повернулися до держави-агресора.

Зазначимо, що відео нібито вбивства Євґєнія Нужина 12 листопада опублікував телеграм-канал "Grey Zone". Нужин відбував покарання у Рязанській області. ПВК "Вагнер" завербувала його для війни в Україні, він потрапив полон до ЗСУ. Євген Пригожин тоді назвав відео страти Нужина "прекрасною режисерською роботою".

Джерело ВВС News Україна в Координаційному штабі пояснило, що відео зі стратою вагнерівця є інформаційною операцією Росії.

“Це інформаційна операція РФ для того, щоб дискредитувати наш проект "Хочу жить" і залякати росіян, щоб вони не здавались в полон”, - заявив представник штабу.

За словами джерела, “Хочу жить” є єдиним державним проєктом для здачі в полон. “Для тих росіян, які здаються в полон добровільно. Для них ми гарантуємо, що вони не будуть обміняні і не потраплять на територію РФ без їх згоди”, - зазначив співрозмовник. Нужин, за його словами, не був в списках тих, хто здався в полон за цією програмою. “Тому ці гарантії на нього не розповсюджуються”, - заявив представник штабу.

Крім цього, джерело ВВС в силових структурах взагалі заперечує, що Нужин був переданий Росії в рамках процедури обміну полоненими. “Якщо неофіційно казати, то його з полону витягувала родина”, - сказав співрозмовник, відмовившись розповісти деталі цього процесу.

Заяву вагнерівця про “викрадення в Києві” джерело спростовує: “До цих всіх заяв треба ставитися дуже критично. Все, що він говорив, було абсолютно контрольоване і це б не потрапило нікуди, якби він казав не те, що їм треба”.

Liked the article?
Help us be even more cool!