ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Служба держбезпеки Латвії розпочала перевірку каналу “Дождь” через заяви ведучого

02.12.2022, 21:00
Фото - скрін з відео телеканалу "Дождь"
Фото - скрін з відео телеканалу "Дождь"

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими ведучим російського телеканалу “Дождь” Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт VDD.

Служба попередила, що з огляду на злочини, скоєні російськими окупаційними військами проти України та її народу, надання будь-якої підтримки Росії є неприпустимим. VDD нагадала, що за прямий чи непрямий збір чи передачу фінансових коштів чи іншого майна стороні, діяльність якої спрямована проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої країни, передбачена кримінальна відповідальність (стаття 77.2 Кримінального закону).

Крім того, Служба державної безпеки зазначила, що раніше неодноразово попереджала установи та посадових осіб, відповідальних за прийняття рішень, про те, що перенесення діяльності російських так званих незалежних ЗМІ до Латвії пов'язане з різними ризиками. 

“По-перше, розвідувальні ризики створюють представники ЗМІ, які прибули з держави-агресора. Оскільки ці медіакомпанії та журналісти давно працюють у країні-агресорі, не можна виключати, що певні ЗМІ, які почали працювати в Латвії, або їхні представники мають зв'язки з російськими спецслужбами. Також можливий підвищений інтерес російських спецслужб до діяльності емігрантських ЗМІ у Латвії.

По-друге, діяльність представників російських ЗМІ у Латвії пов'язана з ризиками для безпеки латвійського інформпростору. Протягом багатьох років росія здійснювала цілеспрямовані та систематичні заходи щодо впливу на громадську думку відповідно до інтересів росії, тому існує ризик того, що повідомлення, спрямовані проти західних країн, включаючи Латвію, можуть бути включені до контенту, який створюється деякими ЗМІ”, - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 1 грудня ведучий програми “Здесь и сейчас” на телеканалі “Дождь” Олексій Коростельов сказав: “Якщо у вас є свідчення, свідки про те, як проходить мобілізація, про те, як мобілізовані служать на фронті, відправляються на передову і ви хочете про це розповісти, про проблеми російської армії, відправляйте повідомлення на пошту [email protected] фбо пишіть у наш Телеграм-бот. Ми практично всім відповідаємо і багато з написаних історій на нашу пошту і у Телеграм-бот стають опублікованими. Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям ми змогли допомогти. До прикладу, з оснащенням і з елементарними зручностями на фронті. Тому що, ті історії, які публікувалися і розповідалися рідними, чесно кажучи, наводять жах”.

Після того, як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру та заявив, що “Дождь” “не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії — на фронті чи за його межами”.

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Екатерина Котрикадзе повідомила про звільнення ведучого програми "Здесь и сейчас" Олексія Коростельова.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії оштрафувала російський телеканал “Дождь” на 10 тисяч євро через показаний на мапі окупований Крим як частину Росії та назву російської армії “нашою армією”. 

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії “Дождя”, який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Риги.

Liked the article?
Help us be even more cool!