ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"СтопКор" повідомив про напад та пограбування журналістів проєкту

15.10.2020, 15:00
Фото – Стоп корупції
Фото – Стоп корупції

Проєкт журналістських розслідувань “Стоп корупції” повідомляє про напад на журналістів проєкту та пограбування 14 жовтня в селі Грушувато-Криничне Дніпропетровської області. Про це повідомляється на сайті “Стоп корупції”.

Як розповів потерпілий журналіст Артем Поліковський, напад на них молодиків охоронної фірми у зеленій формі та без розпізнавальних знаків організував чинний депутат Дніпропетровської облради Володимир Рой, про якого вони робили розслідування.

“Ми приїхали в село Грушовато-Криничне. Там ми працювали за редакційним завданням у рамках журналістського розслідування про порушення під час передвиборчого процесу в Дніпропетровській області. На той момент наша група перебувала на вулиці Лесі Українки, де ми знімали коптером види села і будинок одного з передбачуваних фігурантів розслідування. Коли ми закінчили та збиралися, щоб повертатися, – під'їхав автомобіль Audi Q8, за кермом якого був депутат облради Володимир Рой. Спочатку він заблокував рух нашого автомобіля та виїзд нашого транспорту. А потім намагався здійснити наїзд на члена знімальної групи Максима”, – розповів Артем Поліковський.

За його словами, трохи пізніше на місце прибули молодики охоронної фірми у зеленій формі та без розпізнавальних знаків, які напали та пограбували знімальну групу.

“Спочатку приїхала Toyota Land Cruiser із двома невідомими чоловіками. Наша група викликала поліцію. Приблизно о 14:10 під'їхав Reno Duster, з якого вийшли троє в спецформі темно-зеленого кольору і в балаклавах. Вони силою забрали робочу техніку та особисті речі. У Олега, оператора, забрали всі особисті речі. Паспорт, документи, гроші, а також відеокамеру, мікрофон і сумку. В Олега обшукали всі кишені, повалили обличчям у землю і били. Мене штовхали об паркан, а потім забрали телефон. Так само нападники побили ще одного чоловіка, що був поруч із нами. Рой стояв поруч та наказував їм, що робити. Саме він наказав забрати всю нашу техніку”, – розповів подробиці журналіст.

На місці події працювали правоохоронці. Вони прийняли заяву від журналістів та порушили кримінальне провадження за ст. 171 ККУ “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Юридичний відділ ГО “Стоп корупції” готує клопотання на перекваліфікацію її на ст. 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста”.

“Ми розуміємо, що такі дії були вчинені в результаті виконання журналістами своєї професійної діяльності, отже розглядаємо ключовою ст. 345-1. Також ми вбачаємо в даних діях елементи ст. 178 ККУ “Розбій та напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством та вчинений групою осіб”. Нами готується звернення до МВС, Нацполіції України та Офісу генпрокурора. Ми просимо дані компетентні органи взяти справу під свій особистий контроль. Ми просимо вчинити всі дії задля встановлення нападників та повернення майна журналістам”, – зазначила керівник юридичного департаменту організації Роксолана Арійончик.

В коментарі регіональній представниці ІМІ Володимир Рой зазначив, що не знав, що то були журналісти.

“Хто знав що вони журналісти? Три дні тому ці люди з плакатами влаштували якийсь замовний мітинг проти мене, що я організував якесь ОПГ. А учора вони приїхали туди, де я живу, перелізли через забор на мою власну територію і почали знімати. Хто знав, що вони журналісти? Це якісь невідомі люди, які приїхали і вдерлися до мене. Почали знімати, вони не представлялися, а коли ми питали хто вони, вони почали тікати. Я їх наздогнав, і я чекав поліцію. А приїхав якийсь чоловік від них, сказав, що він атовець і почав мені погрожувати. Вони кажуть, що приїхала моя охорона, але яка охорона? У мене її немає, я фермер, у мене ніколи не було ніякої охорони. Я особисто у них нічого не відбирав. Ось ці люди в балаклавах, які приїхали, я не знаю хто це, може це від цього атовця. Але я одразу зрозумів, що це все почнуть зараз скидувати на мене, розгорнувся і поїхав звідти. Це все якесь шоу, якась провокація”, - так він прокоментував інцидент.

Журналіст СтопКору Максим Томілов розповів регіональній представниці ІМІ, що вони приїхали у селище за редакційним завданням.

“Приїхали та знімали з коптера селище, вже закінчували зйомки, збирались їхати, під'їхало авто, заблокувало нам виїзд, я впізнав за кермом депутата облради Володимира Роя, дача якого розташована у цьому селищі. Він сказав, ви звідси нікуди не поїдете, поки не віддасте коптер з відео. Ми викликали поліцію, а він почав викликати підтримку. Приїхало ще одне авто, за кермом був його брат, Анатолій Рой, потім ще одне авто, потім ще. Потім хвилин за 20 приїхала охоронна фірма, хлопці у тактичних костюмах, в балаклавах, які просто налетіли на нас та силоміць відібрали мобільні телефони, камеру, забрали особисті речі в оператора, документи, гроші та поїхали, всі разом. За 10 хвилин приїхала поліція, і так вийшло, що ми стояли під камерою спостереження приватного будинку, хазяїн якого це відео надав, там є всі номери автомобілів, і до цього причетний безпосередньо Володимир Рой. Ми знімали розслідування про зловживання службових обов'язків депутатом облради Володимиром Роєм та головою облради Святославом Олійником”, - розповів Томілов.

Liked the article?
Help us be even more cool!