ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов’язав міськраду Миколаєва надати журналістці дані про зарплату міського голови

13.04.2023, 10:00
Фото – lexinform.com.ua
Фото – lexinform.com.ua

Миколаївський окружний адміністративний суд зобов’язав Миколаївську міську раду надати журналістці Центру журналістських розслідувань “NikCenter” Оксані Орсач запитувану нею раніше інформацію про заробітні плати, премії та інші доплати, які протягом 2022 року отримали міський голова Олександр Сєнкевич, його заступники та помічники. 

Відповідне рішення суд ухвалив 11 квітня, повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

Оксана Орсач 19 січня звернулась із запитом до Миколаївської міськради з проханням надати інформацію про зарплатню керівництва міста, проте міська рада не надала даних, посилаючись на воєнний стан. 

Суд констатував, що інформація про заробітну плату посадових осіб місцевого самоврядування є публічною і доступ до неї не може бути обмежений. А сам по собі воєнний стан не може бути причиною для відмови чи відстрочення надання публічних даних.

“Відповідач відстрочив строк надання інформації до закінчення обставин непереборної сили – воєнного стану в Україні. Однак не конкретизував, яким чином запровадження воєнного стану в Україні вплинуло на технічну неможливість надання запитуваної інформації”, – йдеться в рішенні суду.

Під час розгляду справи представник міськради намагався пояснити відстрочення в наданні публічної інформації втратою робочого комп’ютера, де нібито зберігалася відповідна інформація. Облік заробітної плати працівників міськради ведеться також у паперовому вигляді, а про зникнення документів не повідомлялось.

Суд зобов’язав Миколаївську міськраду негайно надати журналістам запитувану інформацію.

Журналістка Оксана Орсач у коментарі представниці ІМІ повідомила, що видання готувало матеріал про те, як під час війни оплачувалася робота очільників виконавчого комітету та управлінь Миколаївської міськради, чи отримували вони премії та матеріальну допомогу.

“Однак наші численні запити проігнорували: як на місцях у департаментах, так і в самій міській раді. Смішно, що однією з “відмазок” не відповідати нам було те, що ми “надіслали запит на Миколаївську міську раду”, а не на “Виконавчий комітет Миколаївської міської ради”. Це стало системною проблемою, розкривати дані про зарплати в міськраді очевидно не збиралися”, – розповіла вона. 

Журналістка подала до суду за допомогою юристів “Платформи прав людини”. “Для кейсу обрали запит про зарплати та премії міського голови, його заступників та помічників. Суд вирішив, що сам по собі воєнний стан не причина не давати журналістам публічну інформацію. Та й пояснення представників міськради, що запитувані дані нібито зберігалися на зниклому комп'ютері, суддя не взяв до уваги. Сподіваємося, що ця справа допоможе й іншим журналістам отримувати доступ до публічної інформації, адже зараз побільшало випадків, коли посадовці просто користуються воєнним станом у країні, щоб не надавати відповіді на запити”, – зазначила Оксана Орсач.

Журналістка зазначила, що поки що жодної реакції від міської ради на рішення суду не отримала.

“Поки що ніякої реакції міської ради на рішення суду не побачили, як і на публікації про те, що, як виявилося під час судового розгляду, з мерії зникло техніки на майже 3 млн. Чекаємо, коли вони нададуть нам запитувані дані, ну або ж спробують подати апеляцію”, – сказала Оксана Орсач.

Liked the article?
Help us be even more cool!