ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сумські журналісти надали домедичну допомогу жінці, пораненій під час російського обстрілу

20.04.2023, 13:17
Фото - скриншот з відео Кордон.Медіа
Фото - скриншот з відео Кордон.Медіа

Журналісти сумського видання “Кордон.Медіа” надали домедичну допомогу цивільній жінці, пораненій під час російського обстрілу Річківської громади Сумщини. 

Про це ІМІ повідомила керівниця медіа та представниця ІМІ в Сумській області Альона Яцина.

За її словами, 18 квітня вони їхали на зйомку в іншу громаду, але дізналися про обстріл села Річки та важко поранену жінку на одному зі зруйнованих подвір’їв. Медики до того часу ще не встигли приїхати, тож журналісти надали допомогу, оскільки мали навички з тактичної медицини та домедичної допомоги. 

Поранена жінка померла в швидкій, але журналісти вирішили розповісти про цю ситуацію та закликали українців проходити курси домедичної допомоги.

“Ми командою Кордон.Медіа їхали на зйомку в Есманську громаду із Сум, доїхали до Білопілля і дізналися про обстріл у Річківській громаді (сусідня громада, шлях займає 10-15 хвилин, - ред.). За даними наших джерел, по селу вдарили спочатку із ствольної, а потім – ще й з реактивної артилерії. Місцеві казали, що росіяни били прям по подвір'ях цивільних мирних людей і є руйнування. Так як ми були неподалік, то одразу повернули туди і приїхали в село після завершення обстрілу”, - розповіла журналістка.

Журналісти планували зафіксувати наслідки обстрілу, але довелося надавати першу медичну допомогу цивільній, поки чекали швидку. 

“Бабусі відірвало одну ногу, іншу - сильно поранило, руки та все тіло були посічене уламками. Коли ми зайшли на подвір‘я, бабуся вже понад 10 хвилин була без свідомості, але ще дихала. Цей час вже визначили постфактум, коли розбирали усю ситуацію, але на місці нам казали, що минуло геть менше. Ми наклали турнікети, оглянули та передали бабусю військовим медикам, а ті вже - швидкій. Ми зробили все, що від нас залежало на той момент. Дорогою до лікарні старенька померла. Бабусі було 83 роки. Усі, хто винен у цій війні - за це заплатять”, - сказала представниця ІМІ.

Медійники вирішили опублікувати відео, аби це спонукало колег та інших цивільних громадян мати навички надання першої допомоги.

“Навіщо ми розказали про цю ситуацію? Ми вирішили, що, можливо, це відео змотивує когось пройти курси домедичної допомоги. Ми ніколи не знаємо, коли це може знадобитися. Мати з собою турнікет та вміти ними користуватися – обов’язково для кожного. Бо втрата крові - одна з найчастіших причин смерті. Не можна марнувати час! Треба розуміти, що якщо є хоча б один відсоток вірогідності врятувати комусь життя - це варто робити. Навіть, якщо не вдасться, як, наприклад, нам сьогодні… принаймні будете розуміти, що ви зробили все можливе”, - розповіла Альона Яцина.

Liked the article?
Help us be even more cool!