ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У 2022-му в РФ рекордно зросла кількість блокувань інтернет-ресурсів – дослідження

02.02.2023, 17:30

У Росії у 2022 році рекордно зросла кількість блокувань інтернет-ресурсів та кількість кримінальних переслідувань за висловлювання думки в інтернеті.

Про це йдеться в щорічній доповіді проєкту "Сетевые свободы", передає "Настоящее время".

Минулого року, зазначають автори доповіді, зафіксовано понад 637 тисяч випадків блокувань інтернет-сторінок – це абсолютний рекорд за 15 років, упродовж яких "Сетевые свободы" ведуть спостереження за рівнем свободи в рунеті.

Однією з головних причин зростання кількості блокувань, за даними авторів дослідження, стало ухвалення пакета законів про військову цензуру, які встановлюють кримінальну та адміністративну відповідальність за критику збройних сил, а також дій влади за кордоном.

"На підставі "військових" розпоряджень генпрокуратури та Роскомнагляду заблоковано десятки незалежних російських та закордонних медіа, блог-платформи, агрегатори новин, сайти правозахисних та благодійних організацій, соціальні мережі – екстремістські та заборонені Facebook та Instagram, а також Twitter", – стверджується в документі.

Правозахисники також зафіксували 779 випадків кримінального переслідування росіян за висловлення думки в інтернеті, що стало, за їхніми даними, річним максимумом за 15 років спостережень.

Через загрозу кримінального переслідування та заборони на професію, за даними авторів доповіді, з Росії минулого року емігрувала щонайменше одна тисяча журналістів. "Евакуація цілих команд та окремих професіоналів створила передумови для появи "другого рунету", що пропонує співгромадянам та світу вільний від державної цензури погляд на події", – наголошують правозахисники.

Також у 2022 році почастішали випадки зламу державних та корпоративних баз даних, що стало, на думку авторів доповіді, елементом кібервійн. Водночас рекордна кількість у 260 витоків особистих даних зачепила щонайменше 75% жителів Росії.

Автори дослідження також зазначають, що, згідно з рейтингом Freedom on the Net, Росія, що належить до категорії "невільні країни", продемонструвала найбільше падіння (на сім пунктів). Найближчі послідовники – М'янма (п'ять пунктів) та Судан (чотири пункти). У загальному списку із 70 країн Росія перебуває на 65-й позиції.

Як повідомляв ІМІ, в окупованому Криму вже спостерігаються проблеми із захистом особистих даних користувачів інтернету у зв’язку з набранням чинності в РФ Закону "Про стійкий інтернет у Росії". 

Liked the article?
Help us be even more cool!