ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Черкасах адвокат митрополита УПЦ МП перешкоджав роботі журналістів (відео)

21.02.2023, 11:42
Фото – 18000
Фото – 18000

У Черкасах адвокат Ігор Голубчик перешкоджав журналістам місцевого видання “18000” висвітлювати публічне зібрання прихильників митрополита УПЦ МП Феодосія біля Черкаської окружної прокуратури. Про це повідомляється на сайті видання.

Сам священнослужитель у цей момент перебував у будівлі прокуратури, де його допитували в межах кримінального провадження. Під стінами установи відбувалося зібрання парафіян церкви.

Як зазначає видання, Голубчик разом з іншими представниками групи підтримки церковника намагався перешкодити законній діяльності журналістів Єлєни Щепак та Артура Чемириса, врешті написавши заяву на них до поліції. 

За його версією, журналісти нібито втручалися в його приватне життя, фільмуючи та фотографуючи події в публічному місці, яким є прилегла територія Черкаської окружної прокуратури. Ігор Голубчик разом з іншими невстановленими особами спочатку просто закривав камери, якими велося відеознімання, а потім почав відтісняти журналістів від Феодосія, який у цей момент залишив стіни прокуратури, де пробув трохи більш ніж годину.

“Я таких, як ви, бачив, які посміхаються, в яких чомусь посмішка пропадає, коли їх запрошують не тільки на допит, коли проти них відкривають кримінальне провадження”, – звернувся до журналістів видання Голубчик.

Під час знімання журналісти не приховували, що є кореспондентами видання, відкрито пояснюючи, що є представниками медіа. Натомість Голубчик, який представлявся не лише адвокатом Феодосія, а й нібито представником усієї спільноти парафіян, відмовлявся називати своє прізвище. 

Як розповіла представнику ІМІ Єлєна Щепак, вона з колегою Артуром Чемирисом хотіли взяти коментар у митрополита про те, як він ставиться до врученої йому підозри та чи згоден з матеріалами справи.

“За даними СБУ, у священника вилучили документ із портретом Путіна, а за його керівництвом поширювалися матеріали про рашизм. Щойно ми підійшли до приміщення прокуратури, нас одразу зустріла невідома особа, яка представилась адвокатом Феодосія. Чоловік заявляв, що ми нібито втручаємося в його особисте життя (нагадаю, що події були на вулиці), і забороняв знімати не лише себе, а й близько сотні прихильників Феодосія, які в той час молилися. Далі було більше: коли з будівлі вийшов Феодосій, прихильники оточили його і почали метляти руками й пакетами, щоб затулити камери телефонів, а дехто просто намагався відтіснити нас зі словами “гуляй отсюда, парєньок”. Зрештою цей неймовірний івент закінчився тим, що адвокат Феодосія написав на нас заяву до поліції і ми з Артуром надавали пояснення”, – розповіла журналістка.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що на відео є ознаки перешкоджання журналістській діяльності. Водночас додав, що в публічному місці кожен може заперечувати проти зйомки себе особисто, але не інших. “Це особиста справа кожного й волевиявлення має бути персональним”, - сказав юрист. Також Головенко додав, що згідно з КПК кожна подана до поліції заява про злочин має бути зареєстрована, навіть якщо вона безглузда по суті, але на практиці цього не завжди дотримуються.

Як повідомляв ІМІ, 20 лютого СБУ оголосила підозру в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП. За даними слідства, митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності та переконань. Також під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, серед яких patriarchia.ru та pravmir.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!