ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Черкасах суд видалив журналіста із засідання

19.10.2022, 18:20
Фото – mi100.info
Фото – mi100.info

У Черкасах журналіста видання “18000” Артура Чемириса, покликаючись на “таємницю слідства”, видалили із судового засідання, попри те що про проведення закритого засідання жодна зі сторін не заявляла. Про це повідомляє видання “18000”.

Так, 18 жовтня слідча суддя Придніпровського районного суду Черкас Світлана Позарецька розглядала клопотання слідчого Слідчого управління Національної поліції в Черкаській області про відсторонення від посади очільника Черкаського обласного осередку Червоного Хреста Валерія Безбородова. Чоловіка підозрюють у завищенні вартості гуманітарної допомоги, яку закуповували коштом благодійників від імені організації. Правоохоронці вважають, що Безбородов залучив до незаконної діяльності низку підконтрольних підприємців, у яких закуповував харчові продукти за завищеною вартістю.

Перед початком засідання журналіст Артур Чемирис подав клопотання про дозвіл проводити відео- та фотофіксацію судового засідання. Однак під час розгляду клопотання проти його задоволення виступили представники сторони обвинувачення. Зокрема, прокурор Черкаської обласної прокуратури апелював до того, що під час засідання може бути розголошено персональні дані обвинуваченого, якого на засіданні не було. А слідчий Слідчого управління ГУНП у Черкаській області попросив узагалі видалити журналіста із зали суду через те, що під час засідання може бути оголошено “таємницю слідства”, а саме інформацію, якою обґрунтовують клопотання про відсторонення Валерія Безбородова від посади. 

Заслухавши позиції сторін, суддя Придніпровського районного суду Світлана Позарецька задовольнила прохання слідчого та видалила журналіста “18000” Артура Чемириса із зали суду. Водночас клопотання про проведення закритого засідання жодна зі сторін не заявляла та окремо не обговорювала.

У пресслужбі Придніпровського районного суду в коментарі ІМІ зазначили, що журналістів пускатимуть на подальші засідання.

“Суд ухвалив таке рішення, враховуючи відсутність обвинуваченого і те, що будуть оголошуватися певні його персональні дані, зокрема медичні діагнози. Саме засідання не відбулося. Це була лише підготовча частина. На подальші засідання журналістів пускатимуть”, – прокоментувала пресслужба суду.  

Нагадаємо, згідно з ч. 2 ст. 27 Кримінально-процесуального Кодексу України, кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито. Слідчий суддя, суд може ухвалити рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, до судового засідання під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону “Про захист населення від інфекційних хвороб”, якщо участь у судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров’ю особи. Проте слідчий суддя, суд може ухвалити рішення про здійснення кримінального провадження в закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини в разі:

1) якщо обвинуваченим є неповнолітній;

2) розгляду справи про кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи;
3) необхідності запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи;
4) якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом;
5) необхідності гарантування безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко звертає увагу, що таке видалення журналіста не вписується в жодну з підстав для обмеження гласності судового розгляду за ч. 2 ст. 27 КПК. “Не було ухвалено рішення про проведення закритого судового засідання чи про обмеження присутності осіб з мотивів карантину. Що стосується відеозапису, то в кримінальному процесі його дійсно припустимо проводити лише з дозволу суду”, – зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!