ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Дніпрі суддя припинив трансляцію відкритого засідання

04.03.2021, 10:00
Фото – inyoutube.net
Фото – inyoutube.net

Суддя апеляційного суду Дніпропетровської області Олексій Іванченко не допустив 2 березня на засідання знімальні групи телеканалів 1+1 та ICTV, посилаючись на карантинні обмеження. Трансляцію відкритого засідання влаштовану спеціально для журналістів, також припинили без чіткого пояснення причин. 

Про це представниці ІМІ повідомили власна кореспондентка 1+1 у Дніпропетровській області Ольга Павловська та кореспондентка "Надзвичайних новин" Інна Лисак.

Дві знімальні групи прибули до апеляційного суду Дніпропетровської області для висвітлення апеляційного розгляду в справі Валентинка Земцова, наймолодшого засудженого до довічного ув'язнення в Україні за подвійне вбивство свого сусіда та його сина і поранення вагітної жінки.

У 2018 році суд визнав його винним, у 2020 році сторона захисту домоглася апеляції та зменшення строку ув'язнення до 15 років. Тоді Верховний Суд не погодився з таким рішенням і повернув справу до апеляційного суду, де 2 березня 2021 року під час чергового засідання потерпіала мала кардинально змінити свої свідчення та заявити, що Валентин Земцов насправді намагався врятувати її та дитину від чоловіка, а не вбити.

Як розповіла Ольга Павловська, їхня знімальна група від початку стежила "за цією резонансною справою і приїхала зробити матеріал про такі кардинальні зміни". Але, додала вона, їх не пустили в залу засідань.

"Про те, що ми будемо присутні на засіданні, я сповістила прессекретарку апеляційного суду, хоча і не зобов'язана була цього робити. Вона попросила написати клопотання, я зазначила, що ми не зобов'язані цього робити вже кілька років через внесення певних змін до закону. Вона попросила це зробити через карантин, я написала клопотання. У залу суду нас не пустили, посилаючись на карантинні обмеження, ми не стали сперечатися, адже нам обіцяли організувати трансляцію засідання в сусідній залі. Але на початку засідання суддя розглянув клопотання активіста, який хотів бути присутнім, також і наше. Він заслухав думки сторін – захисники Земцова, потерпіла та адвокат заявили, що не хочуть, щоб журналісти були присутні. Суддя порадився на місці, заявив, що ми зможемо знімати оголошення рішення, і наказав вимкнути трансляцію", – розповіла Павловська.

За її словами, ці засідання завжди були відкриті. "Я вважаю, що це було незаконно, адже не було ніяких законних обмежень, про це я сказала прессекретарці й попросила, щоб нам надали письмове роз'яснення щодо такого рішення судді, та просила, щоб суддя-спікер прокоментував нам це відімкнення трансляції, мої прохання не були задоволені", – розповіла представниці ІМІ журналістка 1+1 Ольга Павловська.

Журналістка програми "Надзвичайні новини" на ICTV Інна Лисак додала, що суддя під час ухвалення такого рішення послався на оголошення медичних діагнозів, які не можуть знімати журналісти, але не уточнив, яких саме.

"Чому вимкнули трансляцію всього засідання, а не тих частин, де мали обговорюватися медичні діагнози або інша особиста інформація, нам не пояснили. Трансляцію не поновили, а про те, що засідання завершилося, ми з колегою дізналися лише тому, що були під залою суду і побачили, як уже розходяться учасники процесу", – розповіла Інна Лисак.

Ольга Павловська додала, що передала всю інформацію юридичному відділу 1+1, представники телеканалу мають вирішити, у якій формі реагувати на таке рішення судді.

Liked the article?
Help us be even more cool!